Κλίμακα Perceived Parental Support Scale-LG [PPSSL-58]

 

Ανάλυση κλίμακας

 

Η κλίμακα Perceived Parental Support Scale-LG (PPSS-LG) είναι ένα εργαλείο μέτρησης που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την αντίληψη των εφήβων σχετικά με την υποστήριξη που λαμβάνουν από τους γονείς τους. Η κλίμακα περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με συναισθηματική, πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και την επικοινωνία και την αποδοχή. Οι ερωτήσεις διατυπώνονται με τρόπο που επιτρέπει στους εφήβους να εκφράσουν πόσο συχνά βιώνουν συγκεκριμένες μορφές υποστήριξης από τους γονείς τους.

 

Στόχος κλίμακας

 

Ο βασικός στόχος της PPSS-LG είναι να παρέχει μια αξιόπιστη και έγκυρη μέτρηση της αντιλαμβανόμενης γονικής υποστήριξης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα και κλινικές εφαρμογές. Η κλίμακα στοχεύει στην κατανόηση του ρόλου που παίζει η γονική υποστήριξη στην ανάπτυξη των εφήβων και πώς αυτή επηρεάζει διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως η ακαδημαϊκή επίδοση, η ψυχική υγεία και η κοινωνική προσαρμογή. Επιπλέον, η κλίμακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν περιοχές όπου οι γονείς μπορεί να χρειάζονται βελτίωση στις πρακτικές υποστήριξης τους.

 

Βαθμονόμηση κλίμακας

 

Η βαθμονόμηση της PPSS-LG πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την ανάλυση των απαντήσεων των εφήβων σε κάθε στοιχείο της κλίμακας. Κάθε απάντηση βαθμολογείται σε μια κλίμακα Likert, συνήθως από το 1 (ποτέ) έως το 5 (πάντα), όπου οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη αντιλαμβανόμενη υποστήριξη. Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται προσθέτοντας τις απαντήσεις σε κάθε στοιχείο, με υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη αντιλαμβανόμενη γονική υποστήριξη. Οι αναλυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν στατιστικές τεχνικές, όπως η ανάλυση παραγόντων, για να εξετάσουν την εσωτερική συνέπεια και την εγκυρότητα της κλίμακας.

 

Βιβλιογραφία

 

Clouse‚ Sean Travis. (2007). Development and validation of the Perceived Parental Social Support Scale-Lesbian Gay. University of Missouri-Columbia. Doctoral Dissertation