Κλίμακες Αντιλήψεων Γονέων – Φοιτητής

 

 

Περιγραφή

 

Οι Κλίμακες Αντιλήψεων Γονέων – Παιδί (Perceptions of Parents Scales – Child, POPS-C) είναι ένα εργαλείο μέτρησης που αναπτύχθηκε για να αξιολογήσει τις αντιλήψεις των παιδιών σχετικά με τη γονική υποστήριξη και την αυτονομία που λαμβάνουν από τους γονείς τους. Το POPS-C αποτελείται από ερωτήσεις που βοηθούν να αποκαλυφθούν οι απόψεις των παιδιών για τη γονική εμπλοκή, το ενδιαφέρον, την κατανόηση και τη συναισθηματική υποστήριξη.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος των Κλιμάκων Αντιλήψεων Γονέων – Παιδί (POPS-C) είναι να κατανοηθεί πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά και τη στάση των γονέων τους σε θέματα υποστήριξης και αυτονομίας. Αυτό το εργαλείο επιδιώκει να καταγράψει τις προσωπικές εμπειρίες των παιδιών με τους γονείς τους και να ερευνήσει τον αντίκτυπο αυτών των αντιλήψεων στην ψυχολογική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του POPS-C περιλαμβάνει διάφορες στατιστικές μεθόδους για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων:
Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται για να διερευνηθεί η δομή των παραγόντων του εργαλείου και να επιβεβαιωθεί ότι οι ερωτήσεις κατηγοριοποιούνται σωστά στους αντίστοιχους παράγοντες.
Αξιοπιστία: Ελέγχεται μέσω της μέτρησης της εσωτερικής συνέπειας των κλιμάκων, συχνά χρησιμοποιώντας το συντελεστή αλφα του Cronbach.
Έλεγχος Εγκυρότητας: Γίνεται συγκριτική ανάλυση με άλλα έγκυρα εργαλεία για να επιβεβαιωθεί ότι οι κλίμακες μετρούν τις αντιλήψεις των παιδιών με ακρίβεια.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση των Κλιμάκων Αντιλήψεων Γονέων – Παιδί περιλαμβάνει τα εξής:
Καθορισμός Βαθμολογιών: Οι βαθμολογίες καθορίζονται μέσω των απαντήσεων των παιδιών, με βάση τυπικά πρότυπα και στατιστικές αναλύσεις.
Τυπικές Τιμές και Ποσοστά: Χρησιμοποιούνται για να συγκριθούν τα αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών δειγμάτων παιδιών, εξασφαλίζοντας ότι οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν σωστά τις αντιλήψεις των παιδιών.
Οδηγίες Βαθμολόγησης: Αναπτύσσονται σαφείς οδηγίες για την ορθή ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τη διασφάλιση της συνέπειας στη βαθμολόγηση.

 

Βιβλιογραφία

 

Grolnick, W. S., & Ryan, R. M. (1989). Parent styles associated with children’s self-regulation and competence in school. Journal of Educational Psychology, 81(2), 143-154.
Αυτή η μελέτη εξετάζει πώς οι γονικές συμπεριφορές σχετίζονται με την αυτορρύθμιση και την ικανότητα των παιδιών στο σχολείο.
Grolnick, W. S., & Deci, E. L. (1991). The role of parents in facilitating autonomous self-regulation for education. Theory and Research in Education, 1(2), 164-177.
Αυτή η μελέτη εξετάζει το ρόλο των γονέων στη διευκόλυνση της αυτόνομης αυτορρύθμισης των παιδιών στην εκπαίδευση.
Deci, E. L., Vallerand, R. J., Pelletier, L. G., & Ryan, R. M. (1991). Motivation and education: The self-determination perspective. Educational Psychologist, 26(3-4), 325-346.
Αυτή η πηγή παρέχει μια εκτενή ανάλυση της θεωρίας της αυτοδιάθεσης και της επίδρασής της στην εκπαίδευση και την κινητοποίηση των παιδιών.