Απογραφή προγεννητικών προσκολλήσεων
Περιγραφή
Το Prenatal Attachment Inventory (PAI) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση της προγεννητικής προσκόλλησης μιας μητέρας στο έμβρυο της. Η προγεννητική προσκόλληση αναφέρεται στις συναισθηματικές και ψυχολογικές συνδέσεις που αναπτύσσει μια έγκυος γυναίκα με το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η προσκόλληση θεωρείται σημαντική για την ψυχική υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του παιδιού.
Στόχος
Ο στόχος του PAI είναι να μετρήσει την ένταση και την ποιότητα της συναισθηματικής σύνδεσης που αναπτύσσει μια έγκυος γυναίκα με το αγέννητο παιδί της. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το PAI μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής σε μέλλουσες μητέρες, ενισχύοντας έτσι την ψυχική τους ευεξία και την ανάπτυξη ενός υγιούς δεσμού μητέρας-παιδιού.
Ανάλυση
Το PAI περιλαμβάνει μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές της μητέρας σε σχέση με το έμβρυο. Οι συμμετέχουσες καλούνται να αξιολογήσουν τη συμφωνία τους με κάθε δήλωση χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert (π.χ. από 1 = Καθόλου έως 5 = Πολύ).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει:
Υπολογισμός Σκορ: Αθροίζονται οι απαντήσεις για να υπολογιστεί το συνολικό σκορ της προγεννητικής προσκόλλησης.
Ερμηνεία Σκορ: Τα σκορ συγκρίνονται με κανονιστικά δεδομένα για να προσδιοριστεί αν η μητέρα έχει χαμηλή, μέτρια ή υψηλή προσκόλληση.
Στατιστική Ανάλυση: Μπορεί να γίνει περαιτέρω ανάλυση για να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ προγεννητικής προσκόλλησης και άλλων παραγόντων όπως η ψυχική υγεία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο κ.λπ.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του PAI πραγματοποιείται μέσω μελετών σε μεγάλα δείγματα εγκύων γυναικών για να καθοριστούν τα κανονιστικά δεδομένα και να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου. Οι βαθμολογίες τυποποιούνται για να επιτρέπουν την αξιόπιστη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών.
Βιβλιογραφία
Müller, M. E. (1993). “Development of the Prenatal Attachment Inventory.” Western Journal of Nursing Research, 15(2), 199-215.
Cranley, M. S. (1981). “Development of a tool for the measurement of maternal attachment during pregnancy.” Nursing Research, 30(5), 281-284.
Condon, J. T. (1993). “The assessment of antenatal emotional attachment: Development of a questionnaire instrument.” British Journal of Medical Psychology, 66(2), 167-183.
Van den Bergh, B. R., & Simons, A. (2009). “A review of scales to measure the mother-foetus relationship.” Journal of Reproductive and Infant Psychology, 27(2), 114-126.