Προκοινωνικός Εαυτός Κανονισμός λειτουργίας Ερωτηματολόγιο PSRQ

 

 

Περιγραφή

 

Το Ερωτηματολόγιο Προσέγγισης Προκοινωνικής Αυτορρύθμισης (Prosocial Self-Regulation Questionnaire – PSRQ) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να μετρήσει την προκοινωνική συμπεριφορά και την αυτορρύθμιση σε παιδιά και εφήβους. Το PSRQ εξετάζει πώς τα παιδιά και οι έφηβοι ρυθμίζουν τις συμπεριφορές τους με τρόπους που προάγουν τη συνεργασία, τη βοήθεια και άλλες μορφές προκοινωνικής συμπεριφοράς.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του PSRQ είναι να αξιολογήσει την ικανότητα των παιδιών και των εφήβων να αυτορρυθμίζουν τις προκοινωνικές συμπεριφορές τους. Αυτό περιλαμβάνει τη μέτρηση της ικανότητας τους να:
Αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων.
Προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους για να βοηθήσουν και να συνεργαστούν.
Διαχειρίζονται τις προσωπικές τους επιθυμίες και ανάγκες προς όφελος των άλλων.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων από το PSRQ περιλαμβάνει διάφορες στατιστικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του εργαλείου:
Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται για να εξετάσει τη δομή του εργαλείου και να επιβεβαιώσει ότι οι διάφορες διαστάσεις της προκοινωνικής αυτορρύθμισης μετρώνται σωστά.
Αξιοπιστία: Εξετάζεται η εσωτερική συνέπεια των υποκλιμάκων του PSRQ, συνήθως μέσω του συντελεστή αλφα του Cronbach.
Εγκυρότητα: Ελέγχεται μέσω της συσχέτισης των αποτελεσμάτων του PSRQ με άλλα έγκυρα μέτρα προκοινωνικής συμπεριφοράς και αυτορρύθμισης.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του PSRQ περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Συλλογή Δεδομένων από Αντιπροσωπευτικά Δείγματα: Διεξάγονται έρευνες σε μεγάλα και ποικίλα δείγματα παιδιών και εφήβων για να συγκεντρωθούν δεδομένα.
Ανάλυση Κατανομής: Εξετάζεται η κατανομή των βαθμολογιών για να διασφαλιστεί ότι είναι κανονικά κατανεμημένες.
Καθορισμός Κανονικών Τιμών: Αναπτύσσονται κανονικές τιμές και ποσοστά για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ώστε να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών ατόμων και ομάδων.

 

Βιβλιογραφία

 

Ryan, R. M., & Connell, J. P. (1989). Perceived locus of causality and internalization: Examining reasons for acting in two domains. Journal of Personality and Social Psychology, 57(5), 749-761.
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The “what” and “why” of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11(4), 227-268.
Grolnick, W. S., Deci, E. L., & Ryan, R. M. (1997). Internalization within the family: The self-determination theory perspective. In Grusec, J. E., & Kuczynski, L. (Eds.), Parenting and children’s internalization of values: A handbook of contemporary theory (pp. 135-161).