Κλίμακα Ριζοσπαστισμού-Συντηρητισμού [RCS-60]

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της κλίμακας RCS βασίζεται στην απάντηση των συμμετεχόντων στις δηλώσεις που περιλαμβάνει. Κάθε δήλωση βαθμολογείται με βάση την ένταση της συμφωνίας ή της διαφωνίας, και οι βαθμολογίες αθροίζονται για να δώσουν έναν συνολικό δείκτη. Αυτός ο δείκτης αντιπροσωπεύει τη θέση του ατόμου σε ένα συνεχές που εκτείνεται από τη ριζοσπαστικότητα έως τη συντηρητικότητα. Οι στατιστικές μέθοδοι, όπως η ανάλυση παραγόντων, χρησιμοποιούνται συχνά για να διασφαλιστεί ότι η κλίμακα είναι έγκυρη και αξιόπιστη. Η ανάλυση αυτή βοηθά στην κατανόηση των πολιτικών προτιμήσεων και της σχέσης τους με άλλα ψυχολογικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος της κλίμακας Radicalism-Conservatism είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέτρο των πολιτικών πεποιθήσεων των ατόμων. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται τόσο σε ερευνητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Σε ερευνητικό επίπεδο, βοηθά τους κοινωνικούς επιστήμονες να κατανοήσουν τις πολιτικές τάσεις σε διαφορετικούς πληθυσμούς και πώς αυτές σχετίζονται με άλλες μεταβλητές, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα και οι πολιτισμικές αξίες. Σε πρακτικό επίπεδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς αναλυτές, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των πολιτικών συμπεριφορών.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της κλίμακας RCS γίνεται μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων από δείγματα του πληθυσμού. Κάθε δήλωση στην κλίμακα αξιολογείται για την ικανότητά της να διαφοροποιεί αποτελεσματικά τις ριζοσπαστικές από τις συντηρητικές πεποιθήσεις. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε αυτές τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, όπου η κάθε απάντηση βαθμολογείται συνήθως από το 1 (έντονη διαφωνία) έως το 5 (έντονη συμφωνία). Οι συνολικές βαθμολογίες των συμμετεχόντων συγκρίνονται για να καθοριστεί η κατανομή των πεποιθήσεων και να διασφαλιστεί ότι η κλίμακα είναι ευαίσθητη στις διαφορές των πολιτικών απόψεων. Μέσω επαναλαμβανόμενων δοκιμών και στατιστικών αναλύσεων, η κλίμακα προσαρμόζεται και βελτιώνεται για να παραμείνει ακριβής και αξιόπιστη.

 

Βιβλιογραφία

Comrey‚ A. and Newmeyer‚ J. (1965).Measurement of radicalism-conservatism. Journal of Social Psychology‚ 67‚ 357-369.

Robinson‚ John P.‚ Shaver‚ Phillip R. (1969). Measures of Political Attitudes. Institute for Social Research‚ University of Michigan/. Ann Arbor‚ Michigan