Δεύτερη Έκδοση Εργαλείου Εξέτασης Οργανωτικών Συγκρούσεων του Rahim [ROCI-II]
Ανάλυση
Η Δεύτερη Έκδοση Εργαλείου Εξέτασης Οργανωτικών Συγκρούσεων του Rahim αναπτύχθηκε από τον Dr. M. Afzalur Rahim και αποσκοπεί στη μέτρηση της αντίληψης των ατόμων για τις συγκρούσεις καθώς και των προτιμώμενων τακτικών και προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν για να τις διαχειριστούν. Η κλίμακα ROCI-II εστιάζει σε τέσσερις βασικές στρατηγικές διαχείρισης συγκρούσεων, την Αποφυγή, το Συμβιβασμό, τη Συνεργασία και την Επιβολή.
Στόχος
Ο στόχος του ROCI-II είναι να παρέχει πληροφορίες για τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα άτομα για να διαχειριστούν συγκρούσεις στον οργανωτικό τους χώρο. Οι πληροφορίες που παρέχει το εργαλείο μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να κατανοήσουν πώς οι εργαζόμενοι προσεγγίζουν τις συγκρούσεις, ποια στρατηγική προτιμούν και πώς οι στρατηγικές αυτές επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης συγκρούσεων και την εργασιακή ατμόσφαιρα.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα περιλαμβάνει μια σειρά δηλώσεων που σχετίζονται με τις στρατηγικές διαχείρισης συγκρούσεων, και οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert.
Βιβλιογραφία
Rahim, M. A. (1983). A measure of styles of handling interpersonal conflict. Academy of Management Journal, 26(2), 368-376.
Rahim, M. A. (2002). Toward a theory of managing organizational conflict. International Journal of Conflict Management, 13(3), 206-235.
Rahim, M. A. (2001). Managing conflict in organizations (3rd ed.). Westport, CT: Quorum Books.