Λόγοι για την αναβολή της μάθησης στις εξετάσεις [RFDEL-9]
Ανάλυση
Το ερωτηματολόγιο “Reasons for Deferring Exam Learning” (RFDEL) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογήσει τους λόγους για τους οποίους οι φοιτητές ή οι συμμετέχοντες σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενδέχεται να αναβάλουν την προετοιμασία τους για εξετάσεις. Το RFDEL περιλαμβάνει ερωτήσεις που στοχεύουν να εντοπίσουν διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση αναβολής, όπως προσωπικές προτιμήσεις, εξωτερικές πιέσεις, επίπεδο κίνητρου, και άλλες σχετικές αιτίες. Η ανάλυση των απαντήσεων μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην προετοιμασία τους για εξετάσεις και να βοηθήσει στη σχεδίαση στρατηγικών υποστήριξης και παρέμβασης.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του RFDEL είναι να κατανοήσει και να αναλύσει τους λόγους που οδηγούν τους μαθητές ή τους συμμετέχοντες να αναβάλουν την προετοιμασία για εξετάσεις. Μέσα από τη συλλογή δεδομένων, το ερωτηματολόγιο στοχεύει στην αναγνώριση των παραγόντων που εμποδίζουν την αποτελεσματική προετοιμασία και στη βελτίωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Επιπλέον, η ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία στοχευμένων παρεμβάσεων που προάγουν την ακαδημαϊκή επιτυχία και μειώνουν την αναβλητικότητα.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του RFDEL περιλαμβάνει τη χρήση ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων ανάλυσης. Οι απαντήσεις κατηγοριοποιούνται και ποσοτικοποιούνται μέσω στατιστικών τεχνικών για να αναγνωριστούν οι πιο συχνές αιτίες αναβολής. Οι παράγοντες μπορεί να κατηγοριοποιηθούν σε κλίμακες, όπως κίνητρο, εξωτερικές πιέσεις, προσωπικά ζητήματα, και άλλοι σχετικοί παράγοντες. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου ελέγχονται με τη χρήση μεθόδων όπως η ανάλυση εσωτερικής συνοχής και η συγκριτική ανάλυση με άλλα συναφή εργαλεία.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία σχετική με το RFDEL περιλαμβάνει μελέτες που εστιάζουν στην αναβλητικότητα, στην ακαδημαϊκή προετοιμασία και στις ψυχολογικές πτυχές της μάθησης. Για παράδειγμα, το έργο του Steel (2007) για την αναβλητικότητα και οι θεωρίες του Procrastination και Self-Regulation παρέχουν θεωρητικό υπόβαθρο που σχετίζεται με την αναβολή των εξετάσεων. Επίσης, μελέτες που εστιάζουν στην ακαδημαϊκή επιτυχία και στα κίνητρα των φοιτητών, όπως αυτά που παρουσιάζονται από τον Pintrich (2000) και τον Deci & Ryan (1985) για την αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση, προσφέρουν επιπλέον αναφορές που μπορούν να ενισχύσουν την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την προετοιμασία για εξετάσεις.