Φυλετική-Εθνοτική Ταυτότητα και Σχήματα Φυλε-Εθνοτικού Εαυτού Δάφνα [REIRES-4]

 

Ανάλυση

Το σχέδιο δάφνης για τη φυλετική-εθνοτική ταυτότητα, επίσης γνωστό ως REIRES-4, αποτελεί ένα πλαίσιο που χρησιμοποιείται για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αναπτύσσουν τη φυλετική και εθνοτική τους ταυτότητα. Περιλαμβάνει τέσσερα κύρια σχήματα φυλετικής-εθνοτικής ταυτότητας: Μονοκεντρική Ταυτότητα (Monocentric Identity): Σε αυτό το σχήμα, ο άνθρωπος αναγνωρίζει την ταυτότητά του ως αποκλειστικά συνδεδεμένη με μία μόνο φυλετική ή εθνοτική ομάδα. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές εντός της ομάδας. Δικεντρική Ταυτότητα (Decentric Identity): Σε αυτό το σχήμα, ο άνθρωπος αναγνωρίζει πολλές πτυχές της φυλετικής ή εθνοτικής ταυτότητάς του. Αναγνωρίζει τις πολυπολιτισμικές επιρροές και δεν εστιάζει αποκλειστικά σε μία ομάδα. Κεντρική Ταυτότητα (Centric Identity): Σε αυτό το σχήμα, ο άνθρωπος ενσωματώνει τα διάφορα κομμάτια της φυλετικής ή εθνοτικής ταυτότητάς του σε μία ενιαία, συνεκτική εικόνα του εαυτού του. Μοντέλο Πολλαπλών Ταυτοτήτων (Multiple Identity Model): Σε αυτό το σχήμα, ο άνθρωπος αναγνωρίζει την ύπαρξη πολλών διαφορετικών φυλετικών ή εθνοτικών ταυτοτήτων εντός του εαυτού του και αποδέχεται την πολυπλοκότητα και τη δυναμική φύση αυτών των ταυτοτήτων. Αυτά τα σχήματα παρέχουν ένα πλαίσιο για την κατανόηση της φυλετικής και εθνοτικής ταυτότητας, καθώς και της ποικιλομορφίας στις εμπειρίες και τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με αυτές τις ταυτότητες.

Στόχος

Ο στόχος του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου ίναι η ανάλυση και η κατανόηση των διαφόρων τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και διαμορφώνουν την ταυτότητά τους σχετικά με τη φυλετική και εθνοτική τους καταγωγή. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της φυλετικής και εθνοτικής ταυτότητας, καθώς και των επιπτώσεων αυτών των ταυτοτήτων στην κοινωνία.

 

Βαθμονόμηση

Το ερωτηματολόγιο REIRES-4 αποτελείται από 4 στοιχεία τα οποία απαντιούνται με τα εξής:

1= διαφωνώ κάθετα. 2=διαφωνώ. 3=ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ. 4= συμφωνώ; 5=συμφωνώ απόλυτα.

 

Βιβλιογραφία

Oyserman‚ D.‚ Brickman‚ D.‚ & M. Rhodes (2007). Racial‐ethnic identity in adolescence: Content and consequences for African American and Latino youth. In. A. Fuligni (Ed.) Social Categories‚ Identities and Educational Participation. Pp91‐114. New York: Russell‐Sage.

 

Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!