Κλίμακα Θρησκευτικότητας και Πνευματικότητας για Νέους

 

Περιγραφή

 

Η Κλίμακα Θρησκευτικότητας και Πνευματικότητας για Νέους (Religiosity and Spirituality Scale for Youth) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί τις θρησκευτικές και πνευματικές στάσεις, πεποιθήσεις και πρακτικές των νέων. Στόχος της είναι να κατανοήσει πώς οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη θρησκεία και την πνευματικότητα και πώς αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζουν την ανάπτυξη και την καθημερινή τους ζωή.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Θρησκευτικότητας και Πνευματικότητας για Νέους είναι να παρέχει μια συνολική εικόνα της θρησκευτικής και πνευματικής ζωής των νέων. Συγκεκριμένα, η κλίμακα επιδιώκει να:

Αξιολογήσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις: Κατανοήσει το περιεχόμενο και τη σημασία των θρησκευτικών πεποιθήσεων στους νέους.
Καταγράψει τις θρησκευτικές και πνευματικές πρακτικές: Τη συχνότητα και την ένταση συμμετοχής σε θρησκευτικές και πνευματικές δραστηριότητες.
Εξετάσει τις πνευματικές εμπειρίες: Εντοπίσει τις σημαντικές πνευματικές εμπειρίες που διαμορφώνουν την κατανόηση των νέων για την πνευματικότητα.
Κατανοήσει την επίδραση της θρησκείας και της πνευματικότητας στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη: Πώς οι θρησκευτικές και πνευματικές αντιλήψεις επηρεάζουν την ηθική, την ταυτότητα και την κοινωνική συμπεριφορά των νέων.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων από την Κλίμακα Θρησκευτικότητας και Πνευματικότητας για Νέους περιλαμβάνει την αξιολόγηση των απαντήσεων σε ερωτήσεις που καλύπτουν διάφορες πτυχές της θρησκευτικής και πνευματικής ζωής. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε ερωτήσεις που τους ζητούν να εκφράσουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους με συγκεκριμένες δηλώσεις σχετικά με τη θρησκεία και την πνευματικότητα. Η ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει τάσεις και μοτίβα στις θρησκευτικές και πνευματικές στάσεις των νέων, επιτρέποντας τη μελέτη της σχέσης μεταξύ αυτών των στάσεων και της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση γίνεται συνήθως μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν την ένταση ή τη συχνότητα των θρησκευτικών και πνευματικών τους αντιλήψεων και πρακτικών. Οι απαντήσεις μετατρέπονται σε αριθμητικές τιμές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό συνολικών δεικτών θρησκευτικότητας και πνευματικότητας. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και πληθυσμών και την ανάλυση της επίδρασης της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στη ζωή των νέων.

 

Βιβλιογραφία

King, P. E., & Furrow, J. L. (2004). “Religion as a resource for positive youth development: Religion, social capital, and moral outcomes”. Developmental Psychology.
Good, M., & Willoughby, T. (2006). “The role of spirituality versus religiosity in adolescent psychosocial adjustment”. Journal of Youth and Adolescence.
Lerner, R. M., Roeser, R. W., & Phelps, E. (Eds.). (2008). “Positive Youth Development and Spirituality: From Theory to Research”. Templeton Foundation Press.