Κλίμακα Θρησκευτικότητας
Στόχος
Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Θρησκευτικότητας είναι η μέτρηση της έντασης και της φύσης της θρησκευτικής ζωής των ατόμων. Η κλίμακα στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της θρησκευτικής αφοσίωσης και πώς αυτή εκδηλώνεται σε καθημερινές πρακτικές και πεποιθήσεις. Μέσω της αξιολόγησης της θρησκευτικότητας, ερευνητές και επαγγελματίες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση της θρησκείας με άλλους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ανάλυση
Η ανάλυση της Κλίμακας Θρησκευτικότητας περιλαμβάνει τη χρήση ερωτηματολογίων που εξετάζουν διάφορες πτυχές της θρησκευτικής ζωής. Συνήθως περιλαμβάνουν ερωτήσεις που σχετίζονται με:
Προσωπική πίστη: Οι προσωπικές πεποιθήσεις και οι αξίες που σχετίζονται με τη θρησκεία.
Θρησκευτική πρακτική: Η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές, η προσευχή και άλλες μορφές λατρείας.
Κοινωνική διάσταση: Η συμμετοχή σε θρησκευτικές κοινότητες και η επίδραση της θρησκείας στις κοινωνικές σχέσεις.
Εμπειρική διάσταση: Προσωπικές εμπειρίες που σχετίζονται με το θείο ή το υπερφυσικό.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Θρησκευτικότητας γίνεται συνήθως με τη χρήση μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν πόσο συχνά ή πόσο έντονα ασχολούνται με τις διάφορες θρησκευτικές πρακτικές και πεποιθήσεις. Οι απαντήσεις κατηγοριοποιούνται και βαθμολογούνται ώστε να προσδιοριστεί το επίπεδο θρησκευτικότητας του ατόμου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορεί να αποκαλύψει διαφορετικά προφίλ θρησκευτικότητας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με άλλες ψυχολογικές ή κοινωνικές μεταβλητές.
Βιβλιογραφία
Glock, C. Y., & Stark, R. (1965). “Religion and Society in Tension”. Chicago: Rand McNally.
Allport, G. W., & Ross, J. M. (1967). “Personal religious orientation and prejudice”. Journal of Personality and Social Psychology.
Hill, P. C., & Hood, R. W. (Eds.). (1999). “Measures of Religiosity”. Birmingham, AL: Religious Education Press.