ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗ

 

Στόχος

Ο βασικός στόχος της Κλίμακας Θρησκευτικής Στάσης είναι η αξιολόγηση των πεποιθήσεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών των ατόμων σε σχέση με τη θρησκεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκτίμηση του πόσο σημαντική είναι η θρησκεία στη ζωή κάποιου, πόσο συχνά συμμετέχει σε θρησκευτικές δραστηριότητες, και ποιες είναι οι βασικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ανάλυση

Η ανάλυση της Κλίμακας Θρησκευτικής Στάσης περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων από τους συμμετέχοντες μέσω ερωτηματολογίων ή συνεντεύξεων. Οι απαντήσεις βαθμολογούνται και αναλύονται για να αποκαλυφθούν τάσεις και μοτίβα σχετικά με τις θρησκευτικές στάσεις των ατόμων. Οι ερωτήσεις μπορεί να σχετίζονται με διάφορες διαστάσεις της θρησκευτικής ζωής, όπως η προσωπική πίστη, η κοινωνική θρησκευτική δραστηριότητα, και οι ηθικές αξίες.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της Κλίμακας γίνεται με τη χρήση ποσοτικών μεθόδων, συνήθως μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να δηλώσουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους με διάφορες δηλώσεις. Η κλίμακα μπορεί να κυμαίνεται, για παράδειγμα, από το “καθόλου” έως το “πολύ”, και οι απαντήσεις αυτές μπορούν να μετατραπούν σε αριθμητικές τιμές για να υπολογιστεί ένας συνολικός δείκτης θρησκευτικής στάσης.

Βιβλιογραφία

Allport, G. W., & Ross, J. M. (1967). “Personal religious orientation and prejudice”. Journal of Personality and Social Psychology.
Glock, C. Y., & Stark, R. (1965). “Religion and Society in Tension”. Chicago: Rand McNally.
Batson, C. D., & Ventis, W. L. (1982). “The Religious Experience: A Social-Psychological Perspective”. New York: Oxford University Press.