Κλίμακα θρησκευτικής αποκλειστικότητας
Στόχος
Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Θρησκευτικής Αποκλειστικότητας είναι να μετρήσει την τάση των ατόμων να θεωρούν τη δική τους θρησκευτική πίστη ως τη μοναδική αληθινή ή σωστή. Εξετάζει το βαθμό στον οποίο ένα άτομο πιστεύει ότι οι άλλες θρησκείες είναι λιγότερο έγκυρες ή εντελώς εσφαλμένες. Η κατανόηση αυτών των στάσεων μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση του θρησκευτικού φανατισμού και της ανεκτικότητας.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων από την Κλίμακα Θρησκευτικής Αποκλειστικότητας περιλαμβάνει τη συλλογή απαντήσεων μέσω ενός ερωτηματολογίου που περιέχει δηλώσεις σχετικές με τη μοναδικότητα και την ανωτερότητα της θρησκείας του ατόμου. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους με αυτές τις δηλώσεις. Η ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει τη σχέση μεταξύ θρησκευτικής αποκλειστικότητας και άλλων παραγόντων, όπως οι κοινωνικές στάσεις και η διαπολιτισμική ανεκτικότητα.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της κλίμακας γίνεται συνήθως με τη χρήση μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες επιλέγουν μια τιμή που αντιπροσωπεύει το βαθμό συμφωνίας τους με διάφορες δηλώσεις, π.χ., από το “καθόλου σύμφωνος” έως το “απόλυτα σύμφωνος”. Οι αριθμητικές τιμές που προκύπτουν από αυτές τις απαντήσεις χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί ένας συνολικός δείκτης αποκλειστικότητας. Οι υψηλές βαθμολογίες υποδεικνύουν υψηλά επίπεδα θρησκευτικής αποκλειστικότητας.
Βιβλιογραφία
Altemeyer, B. (2003). “Why do religious people tend to be more racist? A critical examination of the religious orientation-racism connection”. International Journal for the Psychology of Religion.
Hunsberger, B., & Jackson, L. M. (2005). “Religion, meaning, and prejudice”. Journal of Social Issues.
Ysseldyk, R., Matheson, K., & Anisman, H. (2010). “Religiosity as identity: Toward an understanding of religion from a social identity perspective”. Personality and Social Psychology Review.