Θρησκευτικός τόπος ελέγχου κλίμακα

Στόχος

Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Θρησκευτικού Ελέγχου είναι να μετρήσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται τον έλεγχο των γεγονότων της ζωής τους μέσω της θρησκείας. Η κλίμακα εξετάζει δύο κύριες διαστάσεις:

Εσωτερικός θρησκευτικός έλεγχος: Το άτομο πιστεύει ότι έχει προσωπικό έλεγχο της ζωής του μέσω της πίστης και της σχέσης του με το θείο.
Εξωτερικός θρησκευτικός έλεγχος: Το άτομο πιστεύει ότι οι εξωτερικές θρησκευτικές δυνάμεις ή το θείο καθορίζουν τη ζωή του.

Ανάλυση

Η ανάλυση της Κλίμακας Θρησκευτικού Ελέγχου περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων που ζητούν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την επίδραση της θρησκείας στον έλεγχο των γεγονότων της ζωής τους. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε δηλώσεις που αφορούν την αίσθηση του ελέγχου που έχουν σε διάφορες καταστάσεις, καθώς και τη σημασία της θρησκείας στις αποφάσεις και τις ενέργειές τους. Η ανάλυση μπορεί να αναδείξει πώς η θρησκεία επηρεάζει την προσωπική αίσθηση ελέγχου και τις ψυχολογικές στάσεις.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση γίνεται συνήθως μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες βαθμολογούν την έκταση της συμφωνίας ή διαφωνίας τους με δηλώσεις που σχετίζονται με την αίσθηση του θρησκευτικού ελέγχου. Οι αριθμητικές τιμές των απαντήσεων χρησιμοποιούνται για να υπολογιστούν δείκτες εσωτερικού και εξωτερικού θρησκευτικού ελέγχου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορεί να αποκαλύψει προφίλ ελέγχου που συνδέονται με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές.

Βιβλιογραφία

Pargament, K. I. (1997). “The Psychology of Religion and Coping: Theory, Research, Practice”. Guilford Press.
Schieman, S., Nguyen, K., & Elliot, D. (2003). “Religious Involvement and the Sense of Personal Control”. Sociology of Religion.
Fiori, K. L., Brown, E. E., Cortina, K. S., & Antonucci, T. C. (2006). “Locus of control as a mediator of the relationship between religiosity and life satisfaction in older adults”. Aging & Mental Health.