Συνέντευξη Θρησκευτικής Κατάστασης
Στόχος
Ο στόχος της Συνέντευξης Θρησκευτικής Κατάστασης είναι να εξερευνήσει εις βάθος την πολυπλοκότητα της θρησκευτικής ζωής του ατόμου. Οι κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν:
Κατανόηση της θρησκευτικής ταυτότητας: Πώς το άτομο αυτοπροσδιορίζεται σε σχέση με τη θρησκεία του.
Ανάλυση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και αξιών: Ποιες είναι οι κεντρικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και πώς επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.
Αξιολόγηση της θρησκευτικής πρακτικής: Η συχνότητα και το είδος των θρησκευτικών πρακτικών που ακολουθεί το άτομο.
Εξερεύνηση των θρησκευτικών εμπειριών: Σημαντικές εμπειρίες που έχουν επηρεάσει τη θρησκευτική πορεία του ατόμου.
Ανάλυση
Η ανάλυση της Συνέντευξης Θρησκευτικής Κατάστασης περιλαμβάνει την ποιοτική αξιολόγηση των απαντήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Οι ερευνητές ή οι σύμβουλοι χρησιμοποιούν ανοικτές ερωτήσεις για να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να μοιραστούν λεπτομέρειες για τη θρησκευτική τους ζωή. Οι απαντήσεις καταγράφονται και αναλύονται για να εντοπιστούν κοινά θέματα, τάσεις, και μοτίβα που σχετίζονται με τη θρησκευτική κατάσταση του ατόμου. Οι συνεντεύξεις μπορεί να είναι ημιδομημένες, επιτρέποντας ευελιξία και εμβάθυνση σε θέματα που είναι σημαντικά για τον κάθε συμμετέχοντα.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση σε μια ποιοτική συνέντευξη όπως η Συνέντευξη Θρησκευτικής Κατάστασης δεν βασίζεται σε αριθμητικές κλίμακες, αλλά στην ερμηνεία των απαντήσεων. Οι ερευνητές αναλύουν το περιεχόμενο των απαντήσεων για να κατανοήσουν τις διάφορες διαστάσεις της θρησκευτικής ζωής του ατόμου. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν θεματικές αναλύσεις για την κατηγοριοποίηση των απαντήσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις κοινές εμπειρίες και αντιλήψεις.
Βιβλιογραφία
Fowler, J. W. (1981). “Stages of Faith: The Psychology of Human Development and the Quest for Meaning”. Harper & Row.
Pargament, K. I. (1997). “The Psychology of Religion and Coping: Theory, Research, Practice”. Guilford Press.
Smith, J. A. (2008). “Qualitative Psychology: A Practical Guide to Research Methods”. Sage Publications.