Αναθεωρημένη Κοινοτική Οργάνωση Αίσθηση Κοινοτικής Κλίμακας [RCOSCS-8]
Ανάλυση
Η ανάλυση του RCOSCS γίνεται μέσω της συλλογής δεδομένων από τα μέλη της κοινότητας ή οργάνωσης που συμμετέχουν στην έρευνα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αναλυθούν χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, όπως η ανάλυση παραγόντων και η αξιοπιστία των εσωτερικών συντελεστών. Μέσα από την ανάλυση, οι ερευνητές μπορούν να εξαγάγουν πληροφορίες σχετικά με την δομή της κλίμακας και να επιβεβαιώσουν ότι οι ερωτήσεις ανταποκρίνονται στις διαστάσεις που υποτίθεται ότι μετρούν. Η ανάλυση επίσης βοηθά στην κατανόηση της δυναμικής της κοινότητας και στον προσδιορισμό των τομέων όπου απαιτείται παρέμβαση ή ενίσχυση.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του RCOSCS είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την αξιολόγηση της αίσθησης της κοινότητας σε διάφορους τύπους οργανώσεων. Με τη χρήση αυτού του εργαλείου, οι οργανισμοί μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς αισθάνονται τα μέλη τους σχετικά με την κοινότητα και να εντοπίσουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Αυτό επιτρέπει στις οργανώσεις να αναπτύξουν στρατηγικές για την ενίσχυση της αίσθησης του ανήκειν και της σύνδεσης μεταξύ των μελών τους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της κοινότητας.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του RCOSCS περιλαμβάνει τη διαδικασία καθορισμού των βαθμολογιών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των απαντήσεων των συμμετεχόντων. Κάθε ερώτηση στο ερωτηματολόγιο βαθμολογείται συνήθως με βάση μια κλίμακα Likert, όπου οι συμμετέχοντες δηλώνουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους με κάθε δήλωση. Οι βαθμολογίες αυτές στη συνέχεια αναλύονται για να υπολογιστούν οι συνολικές βαθμολογίες για κάθε διάσταση της αίσθησης της κοινότητας. Η βαθμονόμηση είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των μετρήσεων, καθώς και για την επίτευξη έγκυρων συγκρίσεων μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων ή χρονικών σημείων.
Βιβλιογραφία
McMillan‚ D.W.‚ & Chavis‚ D.M. (1986). Sense of community: A definition and theory. Journal of Community Psychology‚ 14‚ 6–23.
Hughey‚ J.‚ Speer‚ P.‚ & Peterson‚ N. (1999). Sense of community in community organizations: Structure and evidence of validity. Journal of Community Psychology‚ 27(1)‚ 97-113.
Peterson‚ N.A.‚ Speer‚ P.W.‚ & Hughey‚ J. (2006). Measuring sense of community: A methodological interpretation of the factor structure debate. Journal of Community Psychology‚ 34‚ 453–469.
Peterson‚ A. N.‚ Speer‚ P. W.‚ Hughey‚ J.‚ Armstead‚ T. L.‚ Schneider‚ J. E.‚ & Sheffer‚ M. A. (2008). Community organizations and sense of