Αναθεωρημένη Κλίμακα Θρησκευτικού Φονταμενταλισμού
Στόχος
Ο στόχος της Αναθεωρημένης Κλίμακας Θρησκευτικού Φονταμενταλισμού είναι να παρέχει μια ακριβή εκτίμηση του βαθμού στον οποίο οι άνθρωποι υποστηρίζουν φονταμενταλιστικές θρησκευτικές αντιλήψεις. Αυτές οι αντιλήψεις περιλαμβάνουν:
Απόλυτη πίστη: Η πεποίθηση ότι οι θρησκευτικές γραφές είναι αλάθητες και περιέχουν απόλυτες αλήθειες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.
Αντίσταση στην αλλαγή: Η τάση να αντιτίθενται στις νεωτερικές ιδέες και πρακτικές που ενδέχεται να αμφισβητούν τις παραδοσιακές θρησκευτικές διδασκαλίες.
Εχθρότητα προς άλλες θρησκείες: Η πεποίθηση ότι οι άλλες θρησκείες είναι λανθασμένες ή κατώτερες και η ανάγκη για προσηλυτισμό ή επιβολή της δικής τους θρησκευτικής άποψης.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της Αναθεωρημένης Κλίμακας Θρησκευτικού Φονταμενταλισμού περιλαμβάνει την αξιολόγηση των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε μια σειρά δηλώσεων που αντικατοπτρίζουν τις παραπάνω διαστάσεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους με τις δηλώσεις που σχετίζονται με τις φονταμενταλιστικές πεποιθήσεις. Η ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει πρότυπα και τάσεις που σχετίζονται με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και να εξετάσει τις σχέσεις του με άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές παραμέτρους, όπως η ανεκτικότητα, η προκατάληψη και οι κοινωνικές αντιλήψεις.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι συμμετέχοντες αξιολογούν την ένταση των φονταμενταλιστικών τους στάσεων. Οι απαντήσεις μετατρέπονται σε αριθμητικές τιμές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό ενός συνολικού δείκτη θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη σύγκριση των επιπέδων φονταμενταλισμού μεταξύ διαφορετικών ομάδων και τη μελέτη της σχέσης τους με άλλες δημογραφικές και ψυχολογικές μεταβλητές.
Βιβλιογραφία
Altemeyer, B., & Hunsberger, B. (2004). “A Revised Religious Fundamentalism Scale: The Short and Sweet of It”. International Journal for the Psychology of Religion.
Hood, R. W., Hill, P. C., & Williamson, W. P. (2005). “The Psychology of Religious Fundamentalism”. Guilford Press.
Kirkpatrick, L. A. (1993). “Fundamentalism, Christian Orthodoxy, and Intrinsic Religious Orientation as Predictors of Discriminatory Attitudes”. Journal for the Scientific Study of Religion.