Ερωτηματολόγιο Κινδύνων και Συνεπειών [RCQ-26]

 

Ανάλυση

Το Ερωτηματολόγιο Κινδύνων και Συνεπειών (RCQ) είναι ένας δείκτης προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω της χρήσης αλκοόλ και κάνναβης σε εφήβους που είναι ενεχομένοι σε παραβατική συμπεριφορά. Το RCQ έχει επικυρωθεί με ένα δείγμα νέων με ποικίλη εθνοτική προέλευση (Stein et al., 2010). Το RCQ μπορεί να συμπληρώνει τις δομημένες συνεντεύξεις για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ και κάνναβης. Αυτό το μέτρο μπορεί να βοηθήσει ερευνητές και κλινικούς στη διάγνωση της κατάχρησης ουσιών για εφήβους που βρίσκονται υπό κράτηση και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη αποτελεσματικότητας στις παρεμβάσεις.

 

Στόχος

Το Ερωτηματολόγιο για τους Κινδύνους και τις Συνέπειες (RCQ) σχεδιάστηκε για να μετρήσει τη συχνότητα επικίνδυνων συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών πράξεων, της οδήγησης, των τραυματισμών, των συγκρούσεων, των προβλημάτων στο σχολείο/εργασία, των προβλημάτων με την οικογένεια/συνομηλίκους, του να είναι θύμα εγκλήματος, και της αυτοκτονίας, σε εφήβους που βρίσκονται σε κατάσταση φυλάκισης. Στους εφήβους ζητείται να αναφέρουν τον αριθμό των φορές που συνέβηκε κάθε περιστατικό, καθώς και τον αριθμό των φορέων που συνέβηκε σε καταστάσεις που εμπλέκονταν αλκοόλ, μαριχουάνα ή άλλο ναρκωτικό.

 

Βαθμονόμηση Ερωτήσεων

Το ερωτηματολόγιο RCQ-26 αποτελείται από 26 ερωτήσεις οι οποίες βαθμολογούνται σύμφωνα με το πόσες φορές ο συμμετέχων έκανε ότι ρωτάει η ερώτηση.

 

Βιβλιογραφία

Stein, L. A. R., Lebeau, R., Clair, M., Rossi, J., Martin, R. & Golembeske, C. (2010). Validation of a measure to assess alcohol- and marijuana-related risks and consequences among incarcerated adolescents. Drug and Alcohol Dependence, 109(1-3), 104-113. PMCID: PMC2875287