Κλίμακα Αντιλαμβανόμενης Κοινωνικής Υποστήριξης-Οικογένειας

 

Περιγραφή

Η Scale of Perceived Social Support-Family (PSS-Fa) περιλαμβάνει ερωτήσεις που εξετάζουν διάφορες πτυχές της οικογενειακής υποστήριξης, όπως:
Συναισθηματική Υποστήριξη: Αξιολογεί την υποστήριξη που αισθάνεται το άτομο από την οικογένειά του σε συναισθηματικό επίπεδο.
Πρακτική Υποστήριξη: Αξιολογεί την υποστήριξη που λαμβάνει το άτομο σε πρακτικά θέματα, όπως η βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες.
Διαθεσιμότητα και Αποδοχή: Μετρά τη διαθεσιμότητα της οικογένειας να παρέχει υποστήριξη και την αποδοχή του ατόμου από την οικογένεια.
Οι συμμετέχοντες αξιολογούν τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα συμφωνίας, συνήθως από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 7 (συμφωνώ απόλυτα), για να υποδείξουν πόσο συμφωνούν με διάφορες δηλώσεις σχετικά με την οικογενειακή υποστήριξη.

Στόχος

Ο στόχος της PSS-Fa είναι:
Αξιολόγηση Οικογενειακής Υποστήριξης: Να μετρήσει το επίπεδο της υποστήριξης που αντιλαμβάνεται το άτομο από την οικογένειά του.
Κατανόηση Επιρροής στην Ευημερία: Να κατανοήσει πώς η οικογενειακή υποστήριξη επηρεάζει τη ψυχική και συναισθηματική ευημερία του ατόμου.
Εξέταση Σχέσεων και Δυναμικής: Να εξετάσει τη δυναμική των οικογενειακών σχέσεων και τη συμβολή της υποστήριξης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ανάλυση

Η ανάλυση της PSS-Fa περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για την αναγνώριση επιπέδων οικογενειακής υποστήριξης.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων παραγόντων και συσχετίσεων.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των απαντήσεων για την κατανόηση των συναισθηματικών και κοινωνικών καταστάσεων που επηρεάζουν την οικογενειακή υποστήριξη.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω του συντελεστή Cronbach’s α και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της PSS-Fa περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την οικογενειακή υποστήριξη.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.

Βιβλιογραφία

Zimet, G. D., Dahlem, N. W., Zimet, S. G., & Farley, G. K. (1988). “The Multidimensional Scale of Perceived Social Support.” Journal of Personality Assessment, 52(1), 30-41.
Procidano, M. E., & Heller, K. (1983). “Measures of perceived social support from friends and from family: Three validation studies.” American Journal of Community Psychology, 11(1), 1-24.
Cohen, S., & Wills, T. A. (1985). “Stress, social support, and the buffering hypothesis.” Psychological Bulletin, 98(2), 310-357.
House, J. S., Umberson, D., & Landis, K. R. (1988). “Structures and processes of social support.” Annual Review of Sociology, 14, 293-318.
Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). “Using Multivariate Statistics.” Pearson