Ερωτηματολόγιο Περιβάλλοντος Σχολικού Επιπέδου [SLEQ-56]

 

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από το SLEQ συνήθως περιλαμβάνει τη στατιστική επεξεργασία των απαντήσεων για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το σχολικό κλίμα και τη σχολική κουλτούρα. Οι απαντήσεις αναλύονται για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα ή τομείς που χρειάζονται βελτίωση, όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και καθηγητών, η υποστήριξη που παρέχεται από το σχολείο και η γενική ικανοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών. Η ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιήσει περιγραφική στατιστική, ανάλυση παραγόντων και άλλες τεχνικές για να εξαγάγει χρήσιμες πληροφορίες.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του SLEQ είναι να παρέχει μια συστηματική αξιολόγηση του σχολικού περιβάλλοντος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Με την κατανόηση των αντιλήψεων των μαθητών και των δασκάλων σχετικά με την σχολική ατμόσφαιρα, οι διοικητικοί φορείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα και να αναπτύξουν στρατηγικές για την ενίσχυση της σχολικής κοινότητας, της μαθησιακής εμπειρίας και της συνολικής λειτουργίας του σχολείου.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του SLEQ περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του εργαλείου. Αυτό συνήθως γίνεται με τη χρήση μεθόδων όπως η ανάλυση αξιοπιστίας (π.χ., Cronbach’s Alpha) και η επιβεβαίωση της εγκυρότητας των κλιμάκων μέσω αναλυτικών τεχνικών, όπως η ανάλυση παραγόντων. Οι βαθμολογίες του ερωτηματολογίου ερμηνεύονται συνήθως με βάση συγκριτικά πρότυπα ή με συγκριτική ανάλυση με άλλες έρευνες για την αξιολόγηση του σχολικού περιβάλλοντος.

 

Βιβλιογραφία

 

Rentoul‚ A. J. & Fraser‚ B. J. (1983). Development of a school-level environment questionnaire. The Journal of Educational Administration‚ 21 (1)‚ p. 21-39.