Κλίμακα Αυτοελέγχου

 

 

Ανάλυση

Η Κλίμακα Αυτοελέγχου (SCRS) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του επιπέδου αυτοελέγχου ενός ατόμου. Το SCRS είναι σχεδιασμένο για να μετρά διάφορες πτυχές της ικανότητας ενός ατόμου να ελέγχει τις παρορμήσεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά του. Η ανάλυση της κλίμακας περιλαμβάνει συνήθως ερωτήσεις ή δηλώσεις που σχετίζονται με την ικανότητα αυτοσυγκράτησης, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σε καταστάσεις πίεσης ή προκλήσεων.

Στόχος

Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Αυτοελέγχου είναι να παρέχει μια ποσοτική μέτρηση του επιπέδου αυτοσυγκράτησης ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το άτομο διαχειρίζεται την παρορμητικότητα, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις συμπεριφορές που απαιτούν υψηλό βαθμό αυτοέλεγχου. Εφαρμογές της κλίμακας περιλαμβάνουν κλινική αξιολόγηση, έρευνα στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, καθώς και χρήση σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Αυτοελέγχου συνήθως περιλαμβάνει την αξιολόγηση των απαντήσεων σε μια σειρά από ερωτήσεις ή δηλώσεις. Κάθε ερώτηση ή δήλωση βαθμολογείται σε μια κλίμακα, για παράδειγμα από 1 (διαφωνώ πλήρως) έως 5 (συμφωνώ πλήρως). Το συνολικό σκορ υπολογίζεται προσθέτοντας τους βαθμούς για κάθε ερώτηση, και στη συνέχεια μπορεί να συγκριθεί με καθιερωμένα πρότυπα ή κατηγορίες για να προσδιοριστεί το επίπεδο αυτοελέγχου του ατόμου. Υπάρχουν επίσης πρότυπα αναφοράς για διαφορετικούς πληθυσμούς ή καταστάσεις.

Βιβλιογραφία

Για περαιτέρω μελέτη και πληροφορίες σχετικά με την Κλίμακα Αυτοελέγχου (SCRS), μπορείς να ανατρέξεις στις ακόλουθες πηγές:Tangney, J. P., Baumeister, R. F., & Boone, A. L. (2004). High self-control predicts good adjustment, less pathology, better grades, and interpersonal success. Journal of Personality, 72(2), 271-324 Carver, C. S., & Scheier, M. F. (1981). Attention and self-regulation: A control-theory approach to human behavior. Springer.Baumeister, R. F., & Heatherton, T. F. (1996). Self-regulation failure: An overview. Psychological Inquiry, 7(1), 1-15.