Μορφή Αυτο-Αποτελεσματικότητας για Μάθηση [SEFLF]
Ανάλυση
Η Μορφή Αυτο-Αποτελεσματικότητας για Μάθηση είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την πεποίθηση των ατόμων στην ικανότητά τους να κατανοήσουν, να απορροφήσουν και να εφαρμόσουν νέες πληροφορίες και δεξιότητες αποτελεσματικά σε ακαδημαϊκά ή μαθησιακά πλαίσια.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της Μορφής Αυτο-Αποτελεσματικότητας για Μάθηση είναι να παρέχει μια αξιόπιστη και έγκυρη μέτρηση της πεποίθησης των ατόμων σχετικά με τις μαθησιακές τους ικανότητες. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των μαθησιακών αναγκών, την ανάπτυξη στρατηγικών υποστήριξης και την ενίσχυση των επιδόσεων των μαθητών.
Βαθμονόμηση
Η Μορφή Αυτο-Αποτελεσματικότητας για Μάθηση περιλαμβάνει δηλώσεις που οι συμμετέχοντες βαθμολογούν σε μια κλίμακα Likert 5 διαβαθμίσεων. Οι δηλώσεις καλύπτουν διάφορες πτυχές της αυτο-αποτελεσματικότητας στη μάθηση, όπως την αντιμετώπιση δυσκολιών, την αυτορρύθμιση μάθησης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τις στρατηγικές μάθησης.Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών για τις επιμέρους δηλώσεις, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη αυτο-αποτελεσματικότητα στη μάθηση.
Βιβλιογραφία
Zimmerman, B. J. (2000). Self-Efficacy: An Essential Motive to Learn. In M. Boekaerts, P. R. Pintrich, & M. Zeidner (Eds.), Handbook of Self-Regulation (pp. 43-68). Academic Press.
Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The Exercise of Control. Freeman.
Schunk, D. H. (1991). Self-efficacy and academic motivation. Educational Psychologist, 26(3-4), 207-231.
Pajares, F. (2002). Overview of social cognitive theory and of self-efficacy. Self-Efficacy Beliefs of Adolescents, 1, 37-41.
Schunk, D. H., & Pajares, F. (2002). The development of academic self-efficacy. In A. Wigfield & J. Eccles (Eds.), Development of Achievement Motivation (pp. 16-32). Academic Press.