Κλίμακες Αυτο-αποτελεσματικότητας- Αποχή από τα ναρκωτικά

 

 

Περιγραφή

 

Οι Κλίμακες Αυτο-αποτελεσματικότητας για Αποχή από τα Ναρκωτικά (Drug Abstinence Self-Efficacy Scales) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογήσει την πεποίθηση των ατόμων σχετικά με την ικανότητά τους να απέχουν από τη χρήση ναρκωτικών σε διάφορες καταστάσεις. Η αυτο-αποτελεσματικότητα είναι η πίστη ενός ατόμου στην ικανότητά του να επιτύχει έναν συγκεκριμένο στόχο, και στην προκειμένη περίπτωση, να διατηρήσει την αποχή από τα ναρκωτικά.

 

Ανάλυση

 

Οι Κλίμακες Αυτο-αποτελεσματικότητας για Αποχή από τα Ναρκωτικά περιλαμβάνουν ερωτήσεις που καλύπτουν τις ακόλουθες διαστάσεις:
Κοινωνική Πίεση: Ερωτήσεις που αξιολογούν την ικανότητα του ατόμου να αντισταθεί στη χρήση ναρκωτικών υπό κοινωνική πίεση από φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους.
Αρνητικά Συναισθήματα: Ερωτήσεις που εξετάζουν την ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή ο θυμός, χωρίς να καταφεύγει στη χρήση ναρκωτικών.
Θετικά Συναισθήματα: Αξιολόγηση της ικανότητας του ατόμου να παραμένει αποχή από τα ναρκωτικά ακόμα και όταν νιώθει ευχάριστα ή γιορτάζει.
Κίνδυνοι και Ερεθίσματα: Ερωτήσεις που εξετάζουν την ικανότητα του ατόμου να αποφεύγει ή να διαχειρίζεται καταστάσεις που συνήθως προκαλούν την επιθυμία για χρήση ναρκωτικών.

 

Στόχος

 

Οι κύριοι στόχοι των Κλιμάκων Αυτο-αποτελεσματικότητας για Αποχή από τα Ναρκωτικά είναι:
Αξιολόγηση της Αυτο-αποτελεσματικότητας: Να μετρήσει την αυτο-αποτελεσματικότητα του ατόμου σε διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών.
Υποστήριξη της Διακοπής: Να εντοπίσει περιοχές όπου το άτομο μπορεί να χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη ή ενίσχυση της αυτο-αποτελεσματικότητας.
Παροχή Δεδομένων για Παρεμβάσεις: Να παρέχει δεδομένα για τον σχεδιασμό και την προσαρμογή παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της αυτο-αποτελεσματικότητας και της ικανότητας αποχής.
Παρακολούθηση της Προόδου: Να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προόδου του ατόμου κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή της παρέμβασης.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση των Κλιμάκων Αυτο-αποτελεσματικότητας για Αποχή από τα Ναρκωτικά γίνεται με βάση τις απαντήσεις του ατόμου σε κάθε ερώτηση, οι οποίες συνήθως αξιολογούνται σε μια κλίμακα Likert (π.χ., από το “Καθόλου σίγουρος” έως το “Πολύ σίγουρος”). Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των απαντήσεων στις ερωτήσεις που σχετίζονται με κάθε διάσταση. Οι βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί η γενική αυτο-αποτελεσματικότητα του ατόμου και να εντοπιστούν οι περιοχές όπου μπορεί να χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη.

 

Βιβλιογραφία

 

Bandura, A. Self-Efficacy: The Exercise of Control. W.H. Freeman. 1997.
DiClemente, C.C., Carbonari, J.P., Montgomery, R.P., & Hughes, S.O. The Alcohol Abstinence Self-Efficacy Scale. Journal of Studies on Alcohol. 1994;55(2):141-148.
Marlatt, G.A., Baer, J.S., & Quigley, L.A. Self-efficacy and addictive behavior. In: Self-Efficacy in Changing Societies (Bandura, A., ed.). Cambridge University Press. 1995.
Rollnick, S., & Miller, W.R. What is motivational interviewing? Behavioural and Cognitive Psychotherapy. 1995;23(4):325-334.
Cummings, C., Gordon, J.R., & Marlatt, G.A. Relapse: Prevention and Prediction. In: Treating Addictive Behaviors (Marlatt, G.A., & Gordon, J.R., eds.). Plenum Press. 1985.