Ερωτηματολόγιο Αυτοπαρουσίασης στην Αποκατάσταση Τραυματισμού [SPIRQ]
Ανάλυση
Το Ερωτηματολόγιο Αυτοπαρουσίασης στην Αποκατάσταση Τραυματισμού σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις στρατηγικές και τις αντιλήψεις των ατόμων σχετικά με την αυτοπαρουσίαση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης από τραυματισμούς. Εστιάζει στο πώς οι ασθενείς προβάλλουν την εικόνα τους και τις εμπειρίες τους σε διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την αποκατάσταση.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του Ερωτηματολογίου Αυτοπαρουσίασης στην Αποκατάσταση Τραυματισμού είναι να κατανοήσει πώς οι ασθενείς διαχειρίζονται και προβάλλουν την εικόνα τους κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, των στρατηγικών αυτοπαρουσίας, των συναισθημάτων και των αντιλήψεων.
Βαθμονόμηση
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δηλώσεις που βαθμολογούνται σε μια κλίμακα Likert, συνήθως από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 ή 7 (συμφωνώ απόλυτα). Οι δηλώσεις καλύπτουν διάφορες πτυχές της αυτοπαρουσίασης, όπως την πρόοδο, την αντοχή και τις επιδράσεις στις κοινωνικές σχέσεις.
Βιβλιογραφία
Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1984). Stress, Appraisal, and Coping. Springer Publishing Company.
Leventhal, H., Brissette, I., & Leventhal, E. A. (2003). The common-sense model of self-regulation of health and illness. In: Theoretical Perspectives on Health and Illness, (pp. 42-63). Routledge.
Suls, J., & Rothman, A. (2004). Evolution of the role of self-presentation in the management of health and illness. Health Psychology Review, 8(1), 23-34.
Higgins, E. T. (1987). Self-discrepancy: A theory relating self and affect. Psychological Review, 94(3), 319-340.
Miller, W. R., & Rollnick, S. (2013). Motivational Interviewing: Helping People Change. Guilford Press.