Ερωτηματολόγιο Αυτορρύθμισης [SRQ]

 

Ανάλυση

 

Το Ερωτηματολόγιο Αυτορρύθμισης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ικανότητας ενός ατόμου να αυτορρυθμίζεται σε διάφορους τομείς της ζωής του. Το ερωτηματολόγιο εστιάζει στη μέτρηση της ικανότητας να διαχειρίζεται κανείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του για την επίτευξη των στόχων του και την προσαρμογή σε αλλαγές ή προκλήσεις.

 

Στόχος

 

Ο στόχος του ερωτηματολογίου είναι να αξιολογήσει την ικανότητα αυτορρύθμισης των ατόμων μέσω της μέτρησης διάφορων πτυχών της αυτορρύθμισης, όπως τις στρατηγικές αντιμετώπισης, τη διαχείριση συναισθημάτων και την οργάνωση και προγραμματισμό για την επίτευξη στόχων.

 

Βαθμονόμηση

 

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που οι συμμετέχοντες πρέπει να αξιολογήσουν σε κλίμακα Likert, συνήθως 5 ή 7 βαθμίδων. Η συνολική βαθμολογία συνήθως προκύπτει από το άθροισμα ή τη μέση τιμή των βαθμολογιών για τις επιμέρους δηλώσεις, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν καλύτερη ικανότητα αυτορρύθμισης.

 

Βιβλιογραφία

 

Brown, K. W., & Ryan, R. M. (2003). The benefits of being present: Mindfulness and its role in psychological well-being. Journal of Personality and Social Psychology, 84(4), 822-848.

Baumeister, R. F., & Heatherton, T. F. (1996). Self-Regulation Failure: A Resource-Depletion Approach. Psychological Bulletin, 124(2), 247-266.

Carver, C. S., & Scheier, M. F. (2001). On the Self-Regulation of Behavior. Cambridge University Press.

Gross, J. J. (2002). Emotion Regulation: Affective, Cognitive, and Social Consequences. Psychophysiology, 39(3), 281-291.

Zimmerman, B. J. (2000). Self-Regulated Learning: Theories, Measures, and Outcomes. In Handbook of Self-Regulation (pp. 13-39). Academic Press.