Κλίμακα Αξιολόγησης Αυτοκατανόησης [SURS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Αξιολόγησης Αυτοκατανόησης είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για να μετρήσει την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί και να αναγνωρίζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, και τις συμπεριφορές του. Αυτή η κλίμακα αξιολογεί το βαθμό αυτογνωσίας και την ικανότητα του ατόμου να συνδέει τις εσωτερικές του καταστάσεις με τις εξωτερικές του εμπειρίες.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Αξιολόγησης Αυτοκατανόησης είναι να προσδιορίσει το επίπεδο της αυτογνωσίας ενός ατόμου. Η αυτοκατανόηση είναι κρίσιμη για την ψυχολογική ευημερία, την αποτελεσματική αυτοδιαχείριση, και την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων. Η κλίμακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της ικανότητας του ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματά του, να αναγνωρίζει τις αιτίες των αντιδράσεών του και να εξετάζει πώς οι εσωτερικές του καταστάσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά του.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα περιλαμβάνει δηλώσεις ή ερωτήσεις που βαθμολογούνται σε μια κλίμακα Likert. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών για τις επιμέρους δηλώσεις, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν υψηλότερο επίπεδο αυτοκατανόησης.
Βιβλιογραφία
Horney, K. (1950). “Self-Analysis”. W.W. Norton & Company.
Gergen, K. J. (1999). “An Invitation to Social Construction”. Sage Publications.
Neisser, U. (1988). “Five Kinds of Self-Understanding”. In: “Self-Knowledge: A Social Psychological Perspective” (pp. 1-20). Cambridge University Press.
Miller, G. A. (1990). “The Psychology of Self-Understanding”. Harvard University Press.
Kegan, R. (1982). “The Evolving Self: Problem and Process in Human Development”. Harvard University Press.