Λίστα ελέγχου αίσθησης και αυτορρύθμισης (SSC)

 

 

Περιγραφή

 

Το Sense and Self-Regulation Checklist (SSRC) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις αισθητηριακές εμπειρίες και την αυτορρύθμιση σε παιδιά. Το SSRC χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες υγείας, όπως εργοθεραπευτές και ψυχολόγους, για να αξιολογήσουν πώς τα παιδιά διαχειρίζονται τις αισθητηριακές τους εισροές και πώς αυτές οι εμπειρίες επηρεάζουν τη δυνατότητα τους να αυτορυθμίζονται.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του SSRC είναι να παράσχει μια λεπτομερή αξιολόγηση των αισθητηριακών αντιδράσεων και των στρατηγικών αυτορρύθμισης των παιδιών. Συγκεκριμένα, το SSRC στοχεύει να:
Αναγνωρίσει αισθητηριακές ευαισθησίες και προτιμήσεις.
Αξιολογήσει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ρυθμίσουν τις αντιδράσεις τους σε αισθητηριακά ερεθίσματα.
Παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ αισθητηριακών εμπειριών και συμπεριφορικής αυτορρύθμισης.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του SSRC περιλαμβάνει διάφορες στατιστικές μεθόδους για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου:

Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται για να διερευνήσει τη δομή των παραγόντων του εργαλείου και να επιβεβαιώσει ότι οι ερωτήσεις κατηγοριοποιούνται σωστά στους αντίστοιχους τομείς.
Αξιοπιστία: Εξετάζεται η εσωτερική συνέπεια των υποκλιμάκων του SSRC μέσω του συντελεστή αλφα του Cronbach.
Εγκυρότητα: Ελέγχεται μέσω συγκρίσεων με άλλα έγκυρα μέτρα αισθητηριακής επεξεργασίας και αυτορρύθμισης για να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο μετράει με ακρίβεια τις εμπειρίες και τις στρατηγικές των παιδιών.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του SSRC περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Συλλογή Δεδομένων από Αντιπροσωπευτικά Δείγματα: Συλλέγονται δεδομένα από διάφορα δείγματα παιδιών για να εξασφαλιστεί η γενικευσιμότητα των αποτελεσμάτων.
Ανάλυση Κατανομής: Εξετάζεται η κατανομή των βαθμολογιών για να διαπιστωθεί ότι οι βαθμολογίες είναι κανονικά κατανεμημένες και αντιπροσωπευτικές των εμπειριών των παιδιών.
Καθορισμός Κανονικών Τιμών: Αναπτύσσονται κανονικές τιμές και ποσοστά για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, επιτρέποντας τη σύγκριση των στρατηγικών αυτορρύθμισης μεταξύ διαφορετικών παιδιών και πληθυσμών.

 

Βιβλιογραφία

 

Dunn, W. (1999). The Sensory Profile: User’s Manual. San Antonio, TX: Psychological Corporation.
Pfeiffer, B., & Kinnealey, M. (2003). Treatment of sensory defensiveness in adults. Occupational Therapy International, 10(3), 175-184.
Miller, L. J., Anzalone, M. E., Lane, S. J., Cermak, S. A., & Osten, E. T. (2007). Concept evolution in sensory integration: A proposed nosology for diagnosis. American Journal of Occupational Therapy, 61(2), 135-140.
McIntosh, D. N., Miller, L. J., Shyu, V., & Hagerman, R. J. (1999). Sensory-modulation disruption, electrodermal responses, and functional behaviors. Developmental Medicine & Child Neurology, 41(9), 608-615.