Κλίμακα Αίσθησης Ελέγχου

 

Περιγραφή

 

Η Κλίμακα Sense of Control (SoC) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για να αξιολογήσει την αντίληψη ενός ατόμου για τον έλεγχο που έχει στη ζωή του. Το αίσθημα ελέγχου (sense of control) αναφέρεται στην πεποίθηση ότι κάποιος μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις και τα αποτελέσματα στη ζωή του μέσω των δικών του ενεργειών.

 

Στόχος

 

Ο στόχος της SoC είναι να μετρήσει την αίσθηση ελέγχου που αισθάνονται τα άτομα σε διάφορες πτυχές της ζωής τους. Αυτή η μέτρηση μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της ψυχολογικής τους υγείας, της ευεξίας τους και της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Το εργαλείο αυτό είναι χρήσιμο για ψυχολόγους, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που ενισχύουν την αίσθηση ελέγχου και την ψυχική ευεξία.

 

Ανάλυση

 

Η SoC περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που αξιολογούν την αίσθηση ελέγχου σε διαφορετικές καταστάσεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert (π.χ. από 1 = Διαφωνώ έντονα έως 5 = Συμφωνώ έντονα).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει:
Υπολογισμός Σκορ: Οι απαντήσεις αθροίζονται για να υπολογιστούν τα συνολικά σκορ που αντιπροσωπεύουν την αίσθηση ελέγχου.
Ερμηνεία Σκορ: Τα σκορ συγκρίνονται με κανονιστικά δεδομένα για να καθοριστεί το επίπεδο της αίσθησης ελέγχου των ατόμων. Υψηλότερα σκορ δείχνουν μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου.
Στατιστική Ανάλυση: Μπορεί να πραγματοποιηθεί περαιτέρω ανάλυση για να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ της αίσθησης ελέγχου και άλλων παραγόντων, όπως η ψυχική υγεία, η αυτοεκτίμηση, η ανθεκτικότητα και η επαγγελματική επιτυχία.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της SoC πραγματοποιείται μέσω μελετών σε μεγάλα και διαφοροποιημένα δείγματα για να καθοριστούν τα κανονιστικά δεδομένα και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου. Οι βαθμολογίες τυποποιούνται για να επιτρέπουν την αξιόπιστη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών και υποομάδων.

 

Βιβλιογραφία

 

Lachman, M. E., & Weaver, S. L. (1998). “The sense of control as a moderator of social class differences in health and well-being.” Journal of Personality and Social Psychology, 74(3), 763-773.
Pearlin, L. I., & Schooler, C. (1978). “The structure of coping.” Journal of Health and Social Behavior, 19(1), 2-21.
Rodin, J. (1986). “Aging and health: Effects of the sense of control.” Science, 233(4770), 1271-1276.
Mirowsky, J., & Ross, C. E. (1991). “Eliminating defense and agreement bias from measures of the sense of control: A 2 × 2 index.” Social Psychology Quarterly, 54(2), 127-145.
Skinner, E. A. (1996). “A guide to constructs of control.” Journal of Personality and Social Psychology, 71(3), 549-570.