Ερωτηματολόγιο Σεξουαλικής Επιθυμίας
Περιγραφή
Η Κλίμακα Επιθυμίας Σεξουαλικής Επαφής (Sexual Wanting Questionnaire – SQW) είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τη διάθεση και τις επιθυμίες των ατόμων σχετικά με τη σεξουαλική επαφή. Αντικείμενό της είναι να κατανοήσει σε ποιο βαθμό τα άτομα επιθυμούν ή επιδιώκουν τη σεξουαλική επαφή και πώς αυτές οι επιθυμίες επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.
Στόχος
Ο στόχος της Κλίμακας Επιθυμίας Σεξουαλικής Επαφής είναι:
Αξιολόγηση Επιθυμιών: Να μετρήσει την ένταση και τη συχνότητα της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή και τις συνθήκες που επηρεάζουν αυτή την επιθυμία.
Κατανόηση Παράγοντων: Να εξετάσει πώς διάφοροι παράγοντες, όπως η συναισθηματική κατάσταση, η ποιότητα των σχέσεων και η ψυχολογική ευημερία, επηρεάζουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
Στήριξη Παρεμβάσεων: Να παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη παρεμβάσεων ή θεραπειών που αφορούν σεξουαλική δυσλειτουργία ή ανικανοποίητη επιθυμία.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων από την Κλίμακα Επιθυμίας Σεξουαλικής Επαφής περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Οι συμμετέχοντες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιθυμίες τους για σεξουαλική επαφή, την ένταση των επιθυμιών τους, και τις συνθήκες που τις επηρεάζουν.
Κατηγοριοποίηση Επιθυμιών: Οι απαντήσεις κατηγοριοποιούνται για να εντοπιστούν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
Στατιστική Ανάλυση: Χρησιμοποιούνται στατιστικές μέθοδοι για την ανάλυση των δεδομένων και την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των επιθυμιών και άλλων παραμέτρων, όπως η συναισθηματική κατάσταση και η ποιότητα της σχέσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Επιθυμίας Σεξουαλικής Επαφής περιλαμβάνει:
Χρήση Κλιμάκων Likert: Οι συμμετέχοντες αξιολογούν δηλώσεις σχετικά με τις επιθυμίες τους για σεξουαλική επαφή σε κλίμακες Likert (π.χ., από 1 έως 5), που μετρούν την ένταση της επιθυμίας τους.
Υπολογισμός Δεικτών: Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται για να υπολογιστούν δείκτες για τις επιθυμίες σεξουαλικής επαφής.
Ανάλυση Σχέσεων: Εξετάζεται η σύνδεση μεταξύ των δεικτών επιθυμίας και άλλων μεταβλητών, όπως η ψυχολογική κατάσταση και οι σχέσεις.
Βιβλιογραφία
Hurlbert, D. F., & Apt, L. (1994). “The Sexual Desire Inventory: A New Measure of Sexual Desire”. Journal of Sex & Marital Therapy.
Masters, W. H., & Johnson, V. E. (1966). “Human Sexual Response”. Bantam Books.
Kaplan, H. S. (1979). “The New Sex Therapy: Active Treatment of Sexual Dysfunction”. New York: Brunner/Mazel.
Basson, R. (2006). “Women’s Sexual Function and Dysfunction: A Case-Based Approach”. Journal of Sex & Marital Therapy.