Μέτρο Προσανατολισμού Στόχου Κατάστασης [SGOM]
Ανάλυση
Το Μέτρο Προσανατολισμού Στόχου Κατάστασης χρησιμοποιείται για να κατανοήσει πώς οι άνθρωποι θέτουν και επιδιώκουν στόχους σε διάφορες καταστάσεις, όπως στο εργασιακό περιβάλλον ή σε εκπαιδευτικά πλαίσια. Η ανάλυση του μέτρου περιλαμβάνει την εστίαση στους στόχους, τις επιδράσεις της κατάστασης, τον αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τις στρατηγικές επίτευξης των στόχων.
Στόχος
Ο στόχος του μέτρου είναι να παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση του τρόπου που τα άτομα θέτουν και διαχειρίζονται τους στόχους τους σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Εστιάζει στην επίδραση της κατάστασης στην στοχοθεσία και στη στρατηγική που χρησιμοποιούν τα άτομα για την επίτευξη των στόχων τους.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα περιλαμβάνει διάφορες δηλώσεις, οι οποίες βαθμολογούνται από τους συμμετέχοντες συνήθως σε μια κλίμακα Likert από “1 = Διαφωνώ απόλυτα” έως “5 = Συμφωνώ απόλυτα”. Το συνολικό σκορ αναλύεται για να κατανοηθεί η κατεύθυνση και η στρατηγική της στοχοθεσίας του ατόμου.
Βιβλιογραφία
Elliot, A. J., & McGregor, H. A. (2001). A 2 × 2 achievement goal framework. Journal of Personality and Social Psychology, 80(3), 501-519.
Elliot, A. J. (1999). Approach and avoidance motivation and achievement goals. Educational Psychologist, 34(3), 169-189.
Pintrich, P. R., & Schunk, D. H. (2002). Motivation in Education: Theory, Research, and Applications. Prentice Hall.
VandeWalle, D. (1997). Development and validation of a work domain goal orientation instrument. Education and Psychological Measurement, 57(6), 995-1015.
Dweck, C. S. (2006). Mindset: The New Psychology of Success. Random House.