Ερωτηματολόγιο Κοινωνικής Λειτουργίας [SFQ-8]
Ανάλυση
Η ανάλυση του SFQ περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών μεθόδων για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του εργαλείου. Το SFQ έχει αξιολογηθεί μέσω διαφόρων ψυχομετρικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων εσωτερικής συνοχής (όπως ο δείκτης Cronbach’s alpha) και των δοκιμών επαναληψιμότητας για να εξασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα παραμένουν σταθερά σε διαφορετικούς χρόνους. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί παραγοντικές αναλύσεις για να προσδιοριστούν οι υποκείμενες διαστάσεις της κοινωνικής λειτουργικότητας που αξιολογούνται από το SFQ.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του SFQ είναι να παρέχει μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο για την αξιολόγηση της κοινωνικής λειτουργικότητας σε κλινικά και ερευνητικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της προόδου των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, καθώς και σε άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την κοινωνική προσαρμογή. Η δυνατότητα του SFQ να εντοπίζει προβλήματα στην κοινωνική λειτουργικότητα μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να σχεδιάσουν στοχευμένες παρεμβάσεις και θεραπείες.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του SFQ πραγματοποιείται μέσω ενός συστήματος βαθμολογίας που αξιολογεί τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε κάθε ερώτηση. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται συνήθως σε μια κλίμακα Likert, όπου οι απαντήσεις κυμαίνονται από το “καθόλου” έως το “πολύ” ή από το “ποτέ” έως το “πάντα”. Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται αθροίζοντας τις βαθμολογίες των μεμονωμένων ερωτήσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν καλύτερη κοινωνική λειτουργικότητα. Η κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων βοηθά στη διαφορική διάγνωση και την προσαρμογή της θεραπείας στις ανάγκες του ατόμου.
Βιβλιογραφία
Tyrer‚ P. (1990). Personality disorder and social functioning. In D. F. Peck and C.M. Shapiro (Eds.)‚ Measuring Human Problems‚ a Practical Guide (pp. 119-142). Wiley‚ Chichester.
Tyrer‚ P. (1993). Measurement of social function. In P. Tyrer & P. Casey (Eds.)‚ Socialfunction in psychiatry. The hidden axisof classification exposed (pp. 21-52).Petersfield‚ England: Wrightson Biomedical.
Tyrer‚ P.‚ Nur‚ U.‚ Crawford‚ M.‚ Karlsen‚ S.‚ McLean‚ C.‚ Rao‚ B.‚ & Johnson‚ T. (2005). The Social Functioning Questionnaire: A rapid and robust measure of perceived functioning. International Journal of Social Psychiatry‚ 51‚ 265–275.
Tyrer‚ Nur‚ Crawford‚ Karlsen‚ McLean‚ Rao‚ & Johnson. (2005). Social Functioning Questionnaire. In: Simmons C. A.‚ Lehmann P. (eds). Tools for strengths-based assessment and evaluation‚ New York‚ NY: Springer‚ pp. 340-342. (2013). Google Scholar