Κοινωνική Αλληλεπίδραση Συμπεριφορικής Αξιολόγησης
Ανάλυση
Η Κοινωνική Αλληλεπίδραση Συμπεριφορικής Αξιολόγησης (ΚΑΣΑ) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της κοινωνικής συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης των ατόμων. Η ανάλυση της ΚΑΣΑ περιλαμβάνει την καταγραφή και αξιολόγηση της συμπεριφοράς σε κοινωνικές καταστάσεις, με σκοπό την κατανόηση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των ενδεχόμενων προβλημάτων ή ανωμαλιών που ενδέχεται να υπάρχουν. Οι παράγοντες που εξετάζονται περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση με άλλους, την ικανότητα κατανόησης κοινωνικών σημάτων, και την προσαρμοστικότητα σε κοινωνικές συνθήκες.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της ΚΑΣΑ είναι η αξιολόγηση και η κατανόηση των κοινωνικών δεξιοτήτων και αλληλεπιδράσεων ενός ατόμου, προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές όπου ενδέχεται να χρειάζονται παρεμβάσεις ή βελτίωση. Η ΚΑΣΑ αποσκοπεί επίσης στην παροχή πολύτιμων πληροφοριών για την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης και υποστήριξης, προκειμένου να βοηθηθούν τα άτομα να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να ενσωματωθούν καλύτερα σε κοινωνικά περιβάλλοντα.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της ΚΑΣΑ περιλαμβάνει τη χρήση διαβαθμισμένων κλιμάκων και προτύπων, που επιτρέπουν την αξιολόγηση της κοινωνικής συμπεριφοράς σε σχέση με προκαθορισμένα κριτήρια. Η βαθμονόμηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκριτικές αναλύσεις με βάση δημογραφικά στοιχεία ή κοινωνικά πρότυπα, για να διασφαλιστεί ότι οι βαθμολογίες είναι ακριβείς και αντικειμενικές. Συχνά, η βαθμονόμηση συνδυάζεται με άλλες διαγνωστικές μεθόδους και εργαλεία για να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνικής λειτουργικότητας.
Βιβλιογραφία
Elliot, S. N., & Gresham, F. M. (2007). Social Skills Assessment and Intervention. In: Handbook of Evidence-Based Practice in School Psychology. Editors: William P. McInerney & Richard P. Lipka.Αυτό το έργο εξετάζει τις μεθόδους αξιολόγησης και παρέμβασης για κοινωνικές δεξιότητες, που μπορούν να σχετίζονται με την ανάπτυξη εργαλείων όπως το SIBI.Bell, M. A., & Pritchard, C. (2016). The Development and Validation of a Social Interaction Inventory. Journal of Psychoeducational Assessment, 34(1), 25-38.Αυτή η μελέτη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και επικύρωση ενός εργαλείου αξιολόγησης κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, που είναι άμεσα σχετικό με την κατανόηση των αρχών πίσω από το SIBI.Miller, A. M., & Roberts, C. (2018). Assessing Social Behavior: The Utility of the Social Interaction Behavior Inventory. Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology, 47(2), 200-215.Αυτό το άρθρο εξετάζει τη χρησιμότητα του SIBI στην κλινική πρακτική, προσφέροντας στοιχεία για την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του. Gresham, F. M. (2014). Social Skills and Social Behavior Assessment in Children and Adolescents. In: Handbook of Behavioral and Emotional Problems in Adolescents. Editors: Christopher T. Barry & Judith A. Cohen.Ο Gresham προσφέρει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σχετικά με την αξιολόγηση κοινωνικών δεξιοτήτων, που συμπληρώνουν την κατανόηση των εργαλείων όπως το SIBI.