Δείκτης Κοινωνικής Υποστήριξης
Περιγραφή
Ο Social Support Index περιλαμβάνει ερωτήσεις που αξιολογούν διάφορες πτυχές της κοινωνικής υποστήριξης, όπως:
Συναισθηματική Υποστήριξη: Αξιολογεί την υποστήριξη που αισθάνεται το άτομο από το κοινωνικό του περιβάλλον σε συναισθηματικό επίπεδο.
Πρακτική Υποστήριξη: Μετρά την υποστήριξη που λαμβάνει το άτομο σε πρακτικά θέματα, όπως η βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες.
Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Εξετάζει τη συχνότητα και την ποιότητα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλους.
Διαθεσιμότητα Υποστήριξης: Αξιολογεί πόσο διαθέσιμη είναι η κοινωνική υποστήριξη όταν χρειάζεται.
Οι συμμετέχοντες αξιολογούν τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα συμφωνίας, συνήθως από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 ή 7 (συμφωνώ απόλυτα), για να υποδείξουν πόσο συμφωνούν με διάφορες δηλώσεις σχετικά με την κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν.
Στόχος
Ο στόχος του Social Support Index είναι:
Αξιολόγηση Κοινωνικής Υποστήριξης: Να μετρήσει το επίπεδο της υποστήριξης που αντιλαμβάνεται το άτομο από το κοινωνικό του περιβάλλον.
Κατανόηση Επιρροής στην Ευημερία: Να αναλύσει πώς η κοινωνική υποστήριξη επηρεάζει τη ψυχική και σωματική ευημερία.
Εξέταση Σχέσεων και Δυναμικής: Να κατανοήσει τη δυναμική των κοινωνικών σχέσεων και την επίδρασή τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Ανάλυση
Η ανάλυση του Social Support Index περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για την αναγνώριση επιπέδων κοινωνικής υποστήριξης.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων παραγόντων και συσχετίσεων.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των απαντήσεων για την κατανόηση των κοινωνικών και συναισθηματικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κοινωνική υποστήριξη.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω του συντελεστή Cronbach’s α και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του Social Support Index περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την κοινωνική υποστήριξη.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.
Βιβλιογραφία
Barrera, M. (1986). “Distinctions between social support concepts, measures, and models.” American Journal of Community Psychology, 14(4), 413-445.
Procidano, M. E., & Heller, K. (1983). “Measures of perceived social support from friends and from family: Three validation studies.” American Journal of Community Psychology, 11(1), 1-24.
Cohen, S., & Wills, T. A. (1985). “Stress, social support, and the buffering hypothesis.” Psychological Bulletin, 98(2), 310-357.
House, J. S., Umberson, D., & Landis, K. R. (1988). “Structures and processes of social support.” Annual Review of Sociology, 14, 293-318.
Cohen, J. (1988). “Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences.” Lawrence Erlbaum Associates.
Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). “Using Multivariate Statistics.” Pearson.