Κλίμακα Ενδυνάμωσης Κοινωνικού Λειτουργού (SWES-33)
Ανάλυση
Η ανάλυση του SWES περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η εσωτερική συνέπεια των ερωτήσεων, που συνήθως μετράται μέσω του δείκτη Cronbach’s alpha, διασφαλίζει τη συνοχή των απαντήσεων. Η αξιοπιστία επαναληψιμότητας (test-retest reliability) εξετάζεται με μετρήσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα των απαντήσεων. Η εγκυρότητα του εργαλείου αξιολογείται μέσω συγκριτικών μελετών με άλλα μέτρα επαγγελματικής ενδυνάμωσης και μέσω αναλύσεων παραγόντων για την επιβεβαίωση της δομής της κλίμακας.
Στόχος
Ο στόχος του SWES είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση της ενδυνάμωσης των κοινωνικών λειτουργών. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται για την κατανόηση του πώς οι κοινωνικοί λειτουργοί αντιλαμβάνονται την επαγγελματική τους θέση και τον βαθμό ελέγχου που έχουν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Επίσης, το SWES χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην αύξηση της ενδυνάμωσης των κοινωνικών λειτουργών, βελτιώνοντας έτσι την επαγγελματική τους απόδοση και την ικανοποίηση από την εργασία.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του SWES γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι απαντήσεις κυμαίνονται από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα), ανάλογα με την ένταση της συμφωνίας των κοινωνικών λειτουργών με τις δηλώσεις του ερωτηματολογίου. Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται αθροίζοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους ερωτήσεων για κάθε διάσταση της ενδυνάμωσης. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό αντιλαμβανόμενης ενδυνάμωσης.
Βιβλιογραφία
Η βιβλιογραφία για το SWES περιλαμβάνει μελέτες που τεκμηριώνουν την ανάπτυξη και την επικύρωση του εργαλείου. Μία από τις σημαντικές μελέτες είναι αυτή των Holden, Meenaghan, Anastas και Metrey (2002), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Social Work Research”. Η μελέτη αυτή παρέχει λεπτομερή περιγραφή της ανάπτυξης του SWES, της αξιολόγησης της ψυχομετρικής του αξιοπιστίας και εγκυρότητας, καθώς και της εφαρμογής του σε διάφορους πληθυσμούς κοινωνικών λειτουργών. Επιπλέον, η εργασία των Gutierrez, DeLois και GlenMaye (1995) σχετικά με την επαγγελματική ενδυνάμωση προσφέρει ένα θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση της σημασίας της ενδυνάμωσης στην επαγγελματική πρακτική της κοινωνικής εργασίας.