Κλίμακα κοινωνικοπολιτισμικών στάσεων προς την εμφάνιση – Εσωτερίκευση-Γενική υποκλίμακα [SATASIGS-9]

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της υποκλίμακας Internalization-General περιλαμβάνει την εξέταση των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε σειρά δηλώσεων που σχετίζονται με την εσωτερικευμένη πίεση για συμμόρφωση με τα κοινωνικά πρότυπα εμφάνισης. Οι απαντήσεις συνήθως κωδικοποιούνται σε μια κλίμακα Likert, όπου οι συμμετέχοντες βαθμολογούν τη συμφωνία ή διαφωνία τους με κάθε δήλωση. Τα δεδομένα που συλλέγονται αναλύονται για να κατανοηθεί ο βαθμός εσωτερικοποίησης αυτών των προτύπων και οι επιπτώσεις τους στην αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος.

 

Στόχος

Ο στόχος της υποκλίμακας Internalization-General είναι να καταγράψει και να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των κοινωνικοπολιτισμικών προτύπων εμφάνισης στα άτομα. Η κατανόηση της εσωτερικοποίησης αυτών των προτύπων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων και προγραμμάτων που στοχεύουν στη μείωση της αρνητικής επίδρασης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών προσδοκιών στην εικόνα του σώματος. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευημερίας των ατόμων, ειδικά εκείνων που είναι πιο ευάλωτα στην επιρροή αυτών των προτύπων.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της υποκλίμακας Internalization-General γίνεται μέσω της αξιολόγησης των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε κάθε δήλωση της κλίμακας. Η τυπική μορφή είναι η χρήση μιας πενταβάθμιας κλίμακας Likert, όπου 1 σημαίνει “Πολύ διαφωνώ” και 5 σημαίνει “Πολύ συμφωνώ”. Οι συνολικές βαθμολογίες προκύπτουν από το άθροισμα των βαθμολογιών σε όλες τις δηλώσεις, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό εσωτερικοποίησης των κοινωνικών προτύπων εμφάνισης. Η αξιοπιστία και εγκυρότητα της κλίμακας εξασφαλίζονται μέσω στατιστικών μεθόδων όπως η ανάλυση αξιοπιστίας (reliability analysis) και η επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση (confirmatory factor analysis).

 

 

Βιβλιογραφία

Thompson‚ J.K.‚ van den Berg‚ P‚ Roehrig‚ M.‚ Guarda‚ A.S.‚ & Heinberg‚ L.J. (2004).

The sociocultural attitudes towards appearance questionnaire-3 (SATAQ-3):Development and validation. International Journal of Eating Disorders‚ 35‚ 293-304.

Herbozo‚ Sylvia.‚ (2007). The Effects of Ambiguous Appearance-related Feedback on Body Image‚ Mood States‚ and Intentions to Use Body Changes Strategies in College Women. University of South Florida‚ College of Arts and Sciences‚ Department of Psychology.