Μέτρο Κοινωνικοηθικής Αντανάκλασης‚ Σύντομη Μορφή (SRM-SF)

 

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση του SRM-SF περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η εσωτερική συνέπεια των απαντήσεων αξιολογείται μέσω στατιστικών δεικτών όπως το Cronbach’s alpha, ενώ η εγκυρότητα του εργαλείου εξετάζεται μέσω συγκριτικών μελετών με άλλα καθιερωμένα μέτρα ηθικής σκέψης. Επιπλέον, η ανάλυση περιλαμβάνει τη διερεύνηση της δυνατότητας του SRM-SF να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών επιπέδων ηθικής ανάπτυξης.

 

Στόχος

 

Ο στόχος του SRM-SF είναι να παρέχει ένα γρήγορο και αξιόπιστο μέσο για την αξιολόγηση της ηθικής και κοινωνικής σκέψης των ατόμων. Χρησιμοποιείται στην έρευνα για την κατανόηση της ηθικής ανάπτυξης σε διάφορους πληθυσμούς και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση και την κλινική πράξη για την αξιολόγηση και την ανάπτυξη προγραμμάτων που προάγουν την ηθική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του SRM-SF γίνεται μέσω μιας ποιοτικής ανάλυσης των απαντήσεων που παρέχουν οι συμμετέχοντες στα σενάρια και τις ερωτήσεις του εργαλείου. Οι απαντήσεις κωδικοποιούνται και κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα επίπεδα ηθικής ανάπτυξης του Kohlberg. Οι βαθμολογίες αυτές αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ωριμότητα της ηθικής σκέψης του ατόμου, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν πιο ανεπτυγμένη ηθική σκέψη.

 

Βιβλιογραφία

 

Η βιβλιογραφία σχετικά με το SRM-SF περιλαμβάνει διάφορες μελέτες που τεκμηριώνουν την ανάπτυξη και την επικύρωση του εργαλείου. Μία σημαντική πηγή είναι η εργασία των Gibbs, Basinger και Fuller (1992), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Moral Education”. Η μελέτη αυτή παρέχει μια εις βάθος περιγραφή της ανάπτυξης του SRM-SF, της ψυχομετρικής του αξιολόγησης και της χρησιμότητάς του στην έρευνα της ηθικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η θεωρία της ηθικής ανάπτυξης του Kohlberg (1984) αποτελεί τη θεωρητική βάση για το εργαλείο, προσφέροντας ένα πλαίσιο για την κατανόηση των επιπέδων ηθικής σκέψης.