Κλίμακα Κοινωνιοτροπίας-Αυτονομίας [SAS-65]
Ανάλυση
Η ανάλυση της κλίμακας SAS γίνεται μέσω μιας σειράς δηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε μια κλίμακα Likert. Οι δηλώσεις αυτές είναι σχεδιασμένες ώστε να αξιολογούν την κοινωνιοτροπία και την αυτονομία ξεχωριστά. Για την κοινωνιοτροπία, οι δηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους, την ευαισθησία στην κριτική και την επιθυμία για στενές σχέσεις. Για την αυτονομία, οι δηλώσεις εστιάζουν στην ανεξαρτησία, την προτίμηση για μοναξιά και την ανθεκτικότητα στην εξωτερική επιρροή. Η ανάλυση των απαντήσεων επιτρέπει την κατανόηση των προσωπικών τάσεων και την πιθανή συσχέτιση με ψυχολογικά προβλήματα.
Στόχος
Ο στόχος της κλίμακας SAS είναι να βοηθήσει τους ερευνητές και τους κλινικούς ψυχολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τις προδιαθέσεις ενός ατόμου προς συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα, το εργαλείο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης, όπως η υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους ή η υπερβολική ανάγκη για αυτονομία. Με την κατανόηση αυτών των τάσεων, οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας μπορούν να σχεδιάσουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τους ασθενείς τους.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της κλίμακας SAS γίνεται μέσω της ανάλυσης των απαντήσεων των συμμετεχόντων στις δηλώσεις. Κάθε δήλωση βαθμολογείται σε μια κλίμακα Likert, συνήθως από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 (συμφωνώ απόλυτα). Οι βαθμολογίες για τις δηλώσεις που σχετίζονται με την κοινωνιοτροπία και την αυτονομία αθροίζονται ξεχωριστά, δίνοντας δύο συνολικές βαθμολογίες. Οι υψηλές βαθμολογίες στην κοινωνιοτροπία υποδεικνύουν υψηλή εξάρτηση από την αποδοχή των άλλων, ενώ οι υψηλές βαθμολογίες στην αυτονομία υποδεικνύουν υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας. Η βαθμονόμηση αυτή επιτρέπει τη σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις μέσες τιμές του πληθυσμού και την αξιολόγηση των τάσεων του ατόμου.
Βιβλιογραφία
Beck‚ A. T.‚ Epstein‚ N.‚ Harrison‚ R. P.‚ & Emery‚ G. (1983).Development of the Sociotropy-Autonomy Scale: A measure of personality factors in psychopathology‚ Unpublished manuscript‚ Philadelphia: Center for Cognitive Therapy‚ University of Pennsylvania Medical School.
Beck‚ A. T. (1987). Cognitive model of depression.Journal of Cognitive Psychotherapy‚ 1‚ 2–27.
Clark‚ David A‚. Beck‚ Aaron T. (1991). Personality factors in dysphoria: A psychometric refinement of beck’s Sociotropy-Autonomy Scale. Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment‚ 13(4)‚ 369–388.
Clark‚ D.A.‚ Steer‚ R.A.‚ Beck‚ A.T.‚ Ross‚ L. (1995). Psychometric characteristics of revised Sociotropy and Autonomy Scales in college students. Behav Res Ther‚33(3)‚ 325-34.
Bieling‚ P.J.‚ Beck‚ A.T.‚ Brown‚ G.K. (2000). The Sociotropy–Autonomy Scale: Structure and Implications. Cognitive Therapy and Research‚ 24(6)‚ 763–780