ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ

 

Περιγραφή

Η Spiritual Wellness Inventory συνήθως περιλαμβάνει:
Ερωτήσεις για Πνευματική Ευημερία: Εξετάζει την αίσθηση ευημερίας που προέρχεται από την πνευματική ζωή του ατόμου.
Δηλώσεις για Πνευματική Σύνδεση: Αξιολογεί την αίσθηση σύνδεσης με ένα ανώτερο όν ή με μια πνευματική διάσταση.
Στάσεις και Πρακτικές: Μετρά την εμπλοκή σε πνευματικές πρακτικές και τη στάση του ατόμου απέναντι σε πνευματικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες.
Οι συμμετέχοντες συνήθως απαντούν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα συμφωνίας (π.χ., απόλυτη συμφωνία έως απόλυτη διαφωνία) για να δείξουν την ένταση των συναισθημάτων και των εμπειριών τους σχετικά με την πνευματική τους ζωή.

 

Στόχος

Ο στόχος της Spiritual Wellness Inventory είναι:
Αξιολόγηση Πνευματικής Ευημερίας: Να μετρήσει την αίσθηση ευημερίας και ικανοποίησης που προκύπτει από την πνευματική ζωή.
Κατανόηση Πνευματικής Σύνδεσης: Να αναλύσει πώς η σύνδεση με πνευματικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις επηρεάζει τη γενική ευημερία του ατόμου.
Εξέταση Σχέσεων με Πρακτικές: Να αξιολογήσει την επίδραση των πνευματικών πρακτικών στη συνολική ευημερία και ικανοποίηση.

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της Spiritual Wellness Inventory περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για την αναγνώριση των επιπέδων πνευματικής ευημερίας και σύνδεσης.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων παραγόντων και συσχετίσεων.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των απαντήσεων για να κατανοηθούν οι συναισθηματικές και πνευματικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ευημερία.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω συντελεστή Cronbach’s α και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Spiritual Wellness Inventory περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε δείγματα πληθυσμού για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την πνευματική ευημερία.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.

 

Βιβλιογραφία

Elkins, D. N., Hedstrom, L. J., Hughes, L. L., Leaf, J. A., & Saunders, C. (1988). “Toward a Humanistic-Existential Spirituality: A Rational-Emotive Perspective.” Journal of Humanistic Psychology, 28(2), 117-132.
Paloutzian, R. F., & Ellison, C. W. (1982). Loneliness, Spiritual Well-Being, and Quality of Life. Journal of Psychology and Theology.
Pargament, K. I. (1997). The Psychology of Religion and Coping: Theory, Research, Practice. Guilford Press.
Koenig, H. G., McCullough, M. E., & Larson, D. B. (2001). Handbook of Religion and Health. Oxford University Press.
Cohen, J. (1988). “Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences.” Lawrence Erlbaum Associates.
Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). “Using Multivariate Statistics.” Pearson.