Stress Behaviour Log Time List [SBLTL-20]
Χρονικός Κατάλογος Καταγραφής Συμπεριφορών Άγχους [ΧΚΚΣΑ-20]
Σκοπός Καταλόγου
Σκοπός του Καταλόγου Stress Behaviour Log Time List [SBLTL-20] είναι να εκτιμήσει τις παρατηρήσιμες μη λεκτικές εκδηλώσεις άγχους από εξωτερικούς παρατηρητές, τις οποίες πιθανόν να παρουσιάζει ο θεραπευόμενος στη διάρκεια μίας συνεδρίας με τον ψυχοθεραπευτή του. Η συνεδρία μπορεί να γίνεται δια ζώσης ή να είναι βιντεοσκοπημένη.
Ανάλυση Καταλόγου
Ο Κατάλογος Stress Behaviour Log Time List [SBLTL-20] κατασκευάστηκε από τους Κουτσιαύτη και συν., το 2003. Η δημιουργία του «στηρίχθηκε» σε διάφορες μη λεκτικές συμπεριφορές, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη άγχους. Περιλαμβάνει 20 παρατηρήσιμες συμπεριφορές άγχους που σχετίζονται με αντιδράσεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως είναι η εφίδρωση ή η γρήγορη αναπνοή, τις σωματικές ενδείξεις, όπως η στάση και η θέση του προσώπου και του σώματος, καθώς και την ποιότητα της χροιάς της φωνής, όσο και τον λόγο που εκφέρει ο εξεταζόμενος, όπως είναι για παράδειγμα το τρέμουλο της φωνής.
Βαθμολόγηση και στατιστική ανάλυση Καταλόγου
Η βαθμολόγηση γίνεται με βάση τη εμφάνιση ή όχι κάθε συμπεριφοράς που εξετάζεται, μέσα σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που ορίζεται από το εξεταστή. Η άθροιση τους δίνει μία εικόνα για το συνολικό άγχος που βιώνει ο θεραπευόμενος.
Εγκυρότητα και Αξιοπιστία Καταλόγου
Παρουσιάστηκε φαινομενική εγκυρότητα, εγκυρότητα περιεχομένου, καθώς και για εγκυρότητα εννοιολογικής κατασκευής. Η φαινομενική εγκυρότητα αξιολογήθηκε από το σχολιασμό των αξιολογητών, αναφορικά με τη λογική σύνδεση των ζητημάτων με τη βασική επιδίωξη του ερωτηματολογίου. Επιπροσθέτως, η αξιοπιστία μεταξύ των κριτών ήταν αρκετά ικανοποιητική, αφού εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των βαθμολογιών που έδωσαν οι τέσσερις αξιολογητές, ανάμεσα στις συνολικά 18 εκτιμήσεις που έγιναν.
Βιβλιογραφία
Καλαϊτζάκη, Α. (2000). Η επίδραση του συνθετικού μοντέλου ψυχοθεραπείας στις ενδοοικογενειακές σχέσεις ασθενών με σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή (Doctoral dissertation, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Ψυχολογίας).