Εργαλείο Αυτο-Αποτελεσματικότητας Μαθητών [SSEI]

 

Ανάλυση

Το Εργαλείο Αυτο-Αποτελεσματικότητας Μαθητών αξιολογεί την αυτο-αποτελεσματικότητα των μαθητών, δηλαδή την πίστη τους στις ικανότητές τους να επιτύχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στο σχολικό περιβάλλον.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του Εργαλείου είναι να αξιολογήσει το βαθμό πίστης του μαθητή στις ικανότητές του να επιτύχει σε ακαδημαϊκά καθήκοντα και στόχους. Επιπλέον, εξετάζει τη διαχείριση δυσκολιών και προκλήσεων στο σχολικό περιβάλλον και τις επιδράσεις της αυτό-αποτελεσματικότητας στο κίνητρο και την αυτοπεποίθηση του μαθητή.

 

Βαθμονόμηση

Η κλίμακα συνήθως περιλαμβάνει ερωτήσεις ή δηλώσεις που οι μαθητές αξιολογούν σε κλίμακα Likert, συνήθως 5 ή 7 βαθμίδων. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από την άθροιση ή τη μέση τιμή των βαθμολογιών για τις επιμέρους δηλώσεις, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν υψηλότερη αυτο-αποτελεσματικότητα.

 

Βιβλιογραφία

Bandura, A. (1997). Self-Efficacy: The Exercise of Control. Freeman.

Schunk, D. H., & Pajares, F. (2002). The Development of Academic Self-Efficacy. In Development of Achievement Motivation (pp. 16-39). Academic Press.

Zimmerman, B. J. (2000). Self-Efficacy: An Essential Motive to Learn. Contemporary Educational Psychology, 25(1), 82-91.

Pajares, F. (1996). Self-Efficacy Beliefs in Academic Settings. Review of Educational Research, 66(4), 543-578.

Pintrich, P. R., & Schunk, D. H. (2002). Motivation in Education: Theory, Research, and Applications. Pearson.