Κλίμακα Σχέσεων Μαθητή-Δασκάλου [STRS-58]
Ανάλυση
Το ερωτηματολόγιο Student-Teacher Relationship Scale (STRS) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που σχεδιάστηκε για να μετρά την ποιότητα της σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Αναπτύχθηκε από την Dr. Robert C. Pianta και στοχεύει να προσφέρει μια ποσοτική αποτύπωση των συναισθηματικών και υποστηρικτικών πτυχών της σχέσης αυτής. Το STRS περιλαμβάνει διάφορους δείκτες που εξετάζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δασκάλων και μαθητών, όπως η εγγύτητα, η εξάρτηση και η σύγκρουση. Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και αναλύονται για να αποκαλύψουν τα επίπεδα συναισθηματικής σύνδεσης και πιθανές εντάσεις στη σχέση.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του ερωτηματολογίου STRS είναι να εντοπίσει και να αναλύσει την ποιότητα της σχέσης δασκάλου-μαθητή, προσφέροντας πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, το STRS χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναγνωρίσουν περιοχές που χρειάζονται βελτίωση και να σχεδιάσουν παρεμβάσεις που θα προάγουν ένα πιο υποστηρικτικό και θετικό μαθησιακό περιβάλλον. Επιπλέον, η ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα ενισχύσουν τη συναισθηματική σύνδεση και την υποστήριξη των μαθητών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του ερωτηματολογίου STRS γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert που περιλαμβάνει πέντε επίπεδα απαντήσεων, από το “πολύ συχνά” μέχρι το “ποτέ”. Οι απαντήσεις αυτές κωδικοποιούνται αριθμητικά και στη συνέχεια υπολογίζονται για να προκύψουν οι συνολικοί δείκτες για κάθε μία από τις κύριες διαστάσεις της σχέσης: εγγύτητα, εξάρτηση και σύγκρουση. Οι τιμές αυτές παρέχουν μια συνολική εικόνα της ποιότητας της σχέσης, βοηθώντας στην αναγνώριση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών πτυχών της αλληλεπίδρασης δασκάλου-μαθητή.
Βιβλιογραφία
Burchinal‚ M.R.‚ Peisner-Feinberg‚ E.‚ Pianta R.C.‚ & Howes‚ C. (2002). Development of academic skills from preschool through second grade: family and classroom predictors of developmental trajectories. Journal of School Psychology‚ 40‚ 415-436.
Hamre‚ B.K.‚ & Pianta‚ R.C. (2001). Early teacher-child relationships and the trajectory of children’s school outcomes through eighth grade. Child Development‚ 72(2)‚ 625- 638.