Κλίμακα Υποκειμενικής Μονοτονίας [SMS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Υποκειμενικής Μονοτονίας αξιολογεί την υποκειμενική αίσθηση της μονοτονίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι ή τα άτομα κατά την εκτέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων ή εργασιών. Η μονοτονία αναφέρεται στην επαναληπτικότητα και την έλλειψη ποικιλίας που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία και την απόδοση.
Στόχος
Ο στόχος της κλίμακας είναι να προσδιορίσει το επίπεδο της υποκειμενικής μονοτονίας που βιώνουν τα άτομα σε σχέση με τις δραστηριότητές τους και να εντοπίσει περιοχές που μπορεί να χρειάζονται παρέμβαση για τη μείωση της μονοτονίας και την αύξηση της ικανοποίησης και της απόδοσης.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα συνήθως εστιάζει στην επαναληπτικότητα, την έλλειψη ενδιαφέροντος και κινήτρων και τις επιδράσεις στην αίσθηση του χρόνου και την αποτελεσματικότητα. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert.
Βιβλιογραφία
Bourbonnais, R., & Brisson, C. (1998). The relationship between job stress and physical and psychological health among a sample of workers in an industrial setting. Work & Stress, 12(1), 39-50.
Cox, T., & Griffiths, A. (1995). The Nature and Measurement of Work-Related Stress. London: Routledge.
Hackman, J. R., & Oldham, G. R. (1976). Motivation Through the Design of Work: Test of a Theory. Organizational Behavior and Human Performance, 16(2), 250-279.
Karasek, R. A. (1979). Job demands, job decision latitude, and mental strain: Implications for job redesign. Administrative Science Quarterly, 24(2), 285-308.
Meyer, J. P., & Allen, N. J. (1991). A Three-Component Conceptualization of Organizational Commitment. Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.