Έρευνα διαπροσωπικών αξιών (SIV)

 

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση του SIV περιλαμβάνει την εξέταση των αποτελεσμάτων του τεστ για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαπροσωπικές αξίες ενός ατόμου και πώς αυτές μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις σχέσεις του. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αναλύονται και κατηγοριοποιούνται για να αποκαλύψουν τις κυρίαρχες αξίες και τις προτιμήσεις τους. Η ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει περιοχές σύγκρουσης ή συνάφειας στις επαγγελματικές ή προσωπικές σχέσεις και να παρέχει κατευθύνσεις για βελτίωση της διαπροσωπικής επικοινωνίας και συνεργασίας.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του SIV είναι να παρέχει μια δομημένη και αντικειμενική αξιολόγηση των διαπροσωπικών αξιών ενός ατόμου. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως στην επαγγελματική καθοδήγηση, στην προσωπική ανάπτυξη, στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Το SIV βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, προωθώντας τη συνεργασία και την κατανόηση.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του SIV γίνεται μέσω της στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων από μεγάλους και ποικίλους πληθυσμούς για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου. Η βαθμονόμηση περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μέσων όρων και των τυπικών αποκλίσεων για κάθε κλίμακα, καθώς και την ανάπτυξη πρότυπων βαθμολογιών (norms) για διαφορετικές δημογραφικές ομάδες. Αυτό επιτρέπει την ακριβή σύγκριση των αποτελεσμάτων ενός ατόμου με εκείνα του γενικού πληθυσμού.

 

Βιβλιογραφία

 

• Gordon, L. V. (1960). Survey of Interpersonal Values. Science Research Associates.
• Gordon, L. V. (1976). Manual for the Survey of Interpersonal Values. Science Research Associates.
• De Raad, B., & Doddema-Winsemius, M. (1992). The stability of the Survey of Interpersonal Values. Personality and Individual Differences, 13(7), 775-782.
• Schaefer, C. E., & Millman, H. L. (1981). Personality assessment: An introduction. Houghton Mifflin Company.