ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

 

Περιγραφή

 

Το Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Εργασιών (Task Evaluation Questionnaire – TEQ) είναι ένα εργαλείο μέτρησης που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες των ατόμων σχετικά με συγκεκριμένες εργασίες ή δραστηριότητες. Το TEQ εξετάζει διάφορες διαστάσεις, όπως η δυσκολία, η απόλαυση, η επίτευξη στόχων και η προσωπική εμπλοκή κατά την εκτέλεση της εργασίας.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του TEQ είναι να παρέχει μια λεπτομερή αξιολόγηση των αντιλήψεων και των εμπειριών των ατόμων σχετικά με την εκτέλεση μιας εργασίας ή δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, το TEQ στοχεύει να:
Αξιολογήσει την υποκειμενική δυσκολία της εργασίας: Πώς αντιλαμβάνονται τα άτομα τη δυσκολία της εργασίας.
Μετρήσει την απόλαυση και το ενδιαφέρον: Πόσο απολαυστική και ενδιαφέρουσα βρήκαν την εργασία.
Εκτιμήσει την επίτευξη στόχων: Πόσο καλά πιστεύουν ότι πέτυχαν τους στόχους τους κατά την εκτέλεση της εργασίας.
Προσδιορίσει την προσωπική εμπλοκή: Την αφοσίωση και τη δέσμευση των ατόμων στην εργασία.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του TEQ περιλαμβάνει διάφορες στατιστικές μεθόδους για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του εργαλείου:

Ανάλυση Παραγόντων: Χρησιμοποιείται για να εξεταστεί η δομή των παραγόντων του εργαλείου και να επιβεβαιωθεί ότι οι διάφορες ερωτήσεις ομαδοποιούνται σωστά στις αντίστοιχες διαστάσεις.
Αξιοπιστία: Εξετάζεται η εσωτερική συνέπεια των υποκλιμάκων του TEQ μέσω του συντελεστή αλφα του Cronbach.
Εγκυρότητα: Ελέγχεται μέσω συγκρίσεων με άλλα έγκυρα μέτρα της αντιλήψεως και της αξιολόγησης των εργασιών για να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο μετράει με ακρίβεια τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις των ατόμων.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του TEQ περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Συλλογή Δεδομένων από Διάφορα Δείγματα: Συλλέγονται δεδομένα από ποικίλα δείγματα ατόμων που εκτελούν διαφορετικές εργασίες για να εξασφαλιστεί η γενικευσιμότητα των αποτελεσμάτων.
Ανάλυση Κατανομής: Εξετάζεται η κατανομή των βαθμολογιών για να διαπιστωθεί ότι οι βαθμολογίες είναι κανονικά κατανεμημένες και αντιπροσωπευτικές των εμπειριών των ατόμων.
Καθορισμός Κανονικών Τιμών: Αναπτύσσονται κανονικές τιμές και ποσοστά για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, επιτρέποντας τη σύγκριση των αντιλήψεων σχετικά με τις εργασίες μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών και συνθηκών.

 

Βιβλιογραφία

 

Hackman, J. R., & Oldham, G. R. (1975). Development of the Job Diagnostic Survey. Journal of Applied Psychology, 60(2), 159-170.
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (1985). Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. New York: Plenum Press.
Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow: The psychology of optimal experience. New York: Harper & Row.
Ilgen, D. R., Fisher, C. D., & Taylor, M. S. (1979). Consequences of individual feedback on behavior in organizations. Journal of Applied Psychology, 64(4), 349-371.