Ακαδημαϊκός Οπτιμισμός Δασκάλων: Δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου [TAOET-11]
Ανάλυση
Η ανάλυση του TAOET-11 συνήθως περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ακαδημαϊκής αισιοδοξίας των δασκάλων μέσω της συλλογής και επεξεργασίας των απαντήσεων στα ερωτήματα. Οι ερωτήσεις σχεδιάζονται για να αποτυπώσουν τη στάση των δασκάλων απέναντι στη μάθηση και την ικανότητά τους να επηρεάσουν θετικά τους μαθητές τους. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων βοηθά στη διάγνωση της ψυχολογικής κατάστασης των δασκάλων, της αυτοεκτίμησης και των προσδοκιών τους, οι οποίες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους.
Στόχος
Ο στόχος του TAOET-11 είναι να παρέχει μια ποσοτική αξιολόγηση της ακαδημαϊκής αισιοδοξίας των δασκάλων, εστιάζοντας σε πτυχές όπως οι προσδοκίες για τη μαθησιακή επιτυχία των μαθητών και η αυτοεκτίμηση ως εκπαιδευτικός. Η εκτίμηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τους διευθυντές σχολείων και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων να κατανοήσουν καλύτερα τις πεποιθήσεις και τις στάσεις των δασκάλων, και να σχεδιάσουν κατάλληλες στρατηγικές για την υποστήριξή τους και τη βελτίωση του μαθησιακού περιβάλλοντος.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του TAOET-11 περιλαμβάνει την εφαρμογή του ερωτηματολογίου και τη συγκέντρωση των απαντήσεων, οι οποίες στη συνέχεια αναλύονται ποσοτικά. Οι απαντήσεις κατηγοριοποιούνται συνήθως σε κλίμακες που μετρούν την ακαδημαϊκή αισιοδοξία. Οι βαθμολογίες μπορούν να αναλυθούν για να αποτυπώσουν την εικόνα της ακαδημαϊκής αισιοδοξίας σε επίπεδο σχολείου ή ακόμα και σε ευρύτερο επίπεδο εκπαιδευτικού συστήματος. Συχνά, τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τυπικά πρότυπα ή με άλλες μετρήσεις για να αξιολογηθεί η ακαδημαϊκή αισιοδοξία.
Βιβλιογραφία
Beard‚ K. S.‚ Hoy‚ W. K.‚ & Woolfolk Hoy‚ A (2009). Academic optimism of individual teachers: Confirming a new construct. Working Paper‚ Ohio State University.
Hoy‚ W. K.‚ Tarter‚ C. J.‚ & Woolfolk Hoy‚ A. (2006). Academic optimism of schools: A force for student achievement. American Educational Research Journal‚ 43 (3) 425-446.
Woolfolk Hoy‚ A.‚ Hoy‚ W. K.‚ Kurz‚ N. (2008). Teacher’s academic optimism: the development and test of a new construct. Teaching and Teacher Education‚ 24‚ 821-834.