Ερωτηματολόγιο Ιδιοσυγκρασίας και Προσωπικότητας

 

Περιγραφή

 

Το Temperament and Personality Questionnaire (TPQ) [AQ-109] είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση των βασικών διαστάσεων της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας. Το TPQ στοχεύει στην παροχή μιας λεπτομερούς κατανόησης των βασικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα ενός ατόμου.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του TPQ είναι να αξιολογήσει τις θεμελιώδεις διαστάσεις της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας που επηρεάζουν την συμπεριφορά, τα κίνητρα και τις αντιδράσεις των ατόμων. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε κλινικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για την κατανόηση και την ανάλυση της ψυχολογικής κατάστασης των ατόμων.

 

Ανάλυση

 

Το TPQ [AQ-109] περιλαμβάνει μια σειρά δηλώσεων ή ερωτήσεων που αξιολογούν διάφορες διαστάσεις της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε αυτές τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, που κυμαίνεται από “έντονα διαφωνώ” έως “έντονα συμφωνώ”.
Οι διαστάσεις της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας που αξιολογούνται μέσω του TPQ μπορεί να περιλαμβάνουν:
Νευρωτισμός (Neuroticism): Αξιολογεί την τάση για συναισθηματική αστάθεια και αρνητικά συναισθήματα.
Εξωστρέφεια (Extraversion): Αξιολογεί την τάση για κοινωνικότητα, ενέργεια και θετικά συναισθήματα.
Ανοικτότητα στην Εμπειρία (Openness to Experience): Αξιολογεί την προτίμηση για νέες εμπειρίες, φαντασία και πνευματική περιέργεια.
Συμφιλιωτικότητα (Agreeableness): Αξιολογεί την τάση για συνεργασία, εμπιστοσύνη και αλτρουισμό.
Ευσυνειδησία (Conscientiousness): Αξιολογεί την τάση για οργάνωση, επιμέλεια και αυτοπειθαρχία.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του TPQ γίνεται μέσω της καταγραφής και της ανάλυσης των απαντήσεων των συμμετεχόντων. Οι απαντήσεις κωδικοποιούνται και συνοψίζονται για να παράγουν συνολικές βαθμολογίες για κάθε διάσταση της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας. Οι συνολικές βαθμολογίες συγκρίνονται με πληθυσμιακές νόρμες για να καθοριστεί το προφίλ της προσωπικότητας του ατόμου.
Η διαδικασία βαθμολόγησης μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών τεχνικών για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης ή ανάπτυξης.

 

Βιβλιογραφία

 

Cloninger, C. R., Przybeck, T. R., & Svrakic, D. M. (1994). The Temperament and Character Inventory (TCI): A guide to its development and use. Center for Psychobiology of Personality, Washington University.
Zuckerman, M. (1991). Psychobiology of personality. Cambridge University Press.
Costa, P. T., & McCrae, R. R. (1992). Revised NEO Personality Inventory (NEO-PI-R) and NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI) professional manual. Psychological Assessment Resources.
Eysenck, H. J., & Eysenck, M. W. (1985). Personality and Individual Differences: A Natural Science Approach. Plenum Press.