Τεστ Αυτοσυνείδητης Συναισθηματικής Κατάστασης [TOSCA]
Ανάλυση
Το Τεστ Αυτοσυνείδητης Συναισθηματικής Κατάστασης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των αυτοσυνείδητων συναισθημάτων, όπως η ντροπή, η ενοχή, η υπερηφάνεια και η ικανοποίηση. Αυτά τα συναισθήματα σχετίζονται με την αυτοαντίληψη και την κοινωνική αξιολόγηση και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά και την ψυχική ευημερία ενός ατόμου.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του TOSCA είναι να μετρήσει την ένταση και την έκταση των αυτοσυνείδητων συναισθημάτων που βιώνει ένα άτομο, καθώς και την επίδρασή τους στη συμπεριφορά του.
Βαθμονόμηση
Το TOSCA περιλαμβάνει ερωτήσεις που αξιολογούνται συνήθως σε μια κλίμακα Likert 5 ή 7 βαθμίδων, όπου 1 σημαίνει “διαφωνώ απόλυτα” και 5 ή 7 σημαίνει “συμφωνώ απόλυτα”. Οι ερωτήσεις είναι σχεδιασμένες για να εξετάσουν τα συναισθήματα αυτοσυνείδησης σε διάφορες καταστάσεις και σενάρια. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από τη μέση βαθμολογία των ερωτήσεων για κάθε συναίσθημα.
Βιβλιογραφία
Tangney, J. P., & Dearing, R. L. (2002). Shame and Guilt. Guilford Press.
Tangney, J. P., Wagner, P., & Gramzow, R. (1992). The Test of Self-Conscious Affect (TOSCA). George Mason University.
Tangney, J. P., & Fischer, K. W. (1995). Self-Conscious Emotions: The Psychology of Shame, Guilt, Embarrassment, and Pride. Guilford Press.
Ferguson, T. J., & Stegge, H. (1998). The influence of shame and guilt on self-evaluation. Journal of Personality and Social Psychology, 75(1), 11-21.
Kaufman, G. (1996). The Psychology of Shame: Theory and Treatment of Shame-Based Syndromes. Routledge.