Η κλίμακα τριών μεγάλων τελειομανίας (TBTPS)

 

Περιγραφή

 

Το The Big Three Perfectionism Scale (TBTPS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τρεις κύριες διαστάσεις της τελειομανίας. Αυτές οι διαστάσεις περιλαμβάνουν την αυτοκατευθυνόμενη τελειομανία, την κοινωνικά προκαλούμενη τελειομανία και την τελειομανία που κατευθύνεται προς τους άλλους. Το TBTPS αναπτύχθηκε με σκοπό να παρέχει μια λεπτομερή και αξιόπιστη μέτρηση αυτών των διαστάσεων, επιτρέποντας μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τελειομανία επηρεάζει την ψυχολογική ευημερία των ατόμων.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του TBTPS είναι να αξιολογήσει τις τρεις βασικές διαστάσεις της τελειομανίας, βοηθώντας στην κατανόηση της επίδρασης της τελειομανίας στην ψυχική υγεία, την απόδοση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά περιβάλλοντα για την ανάπτυξη κατάλληλων παρεμβάσεων και θεραπειών για άτομα που επηρεάζονται από την τελειομανία.

 

Ανάλυση

 

Το TBTPS αποτελείται από μια σειρά δηλώσεων που αξιολογούν τις τρεις βασικές διαστάσεις της τελειομανίας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε αυτές τις δηλώσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, η οποία κυμαίνεται από “έντονα διαφωνώ” έως “έντονα συμφωνώ”.
Οι τρεις διαστάσεις της τελειομανίας που αξιολογούνται μέσω του TBTPS είναι:

Αυτοκατευθυνόμενη Τελειομανία (Self-Oriented Perfectionism): Η τάση του ατόμου να θέτει υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του και να επιδιώκει την τελειότητα σε ό,τι κάνει.
Κοινωνικά Προκαλούμενη Τελειομανία (Socially Prescribed Perfectionism): Η αντίληψη ότι οι άλλοι έχουν υψηλές προσδοκίες από το άτομο και η ανάγκη του να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες.
Τελειομανία προς τους Άλλους (Other-Oriented Perfectionism): Η τάση του ατόμου να θέτει υψηλά πρότυπα για τους άλλους και να περιμένει τελειότητα από αυτούς.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του TBTPS γίνεται μέσω της καταγραφής και της ανάλυσης των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε κάθε δήλωση. Οι απαντήσεις κωδικοποιούνται και συνοψίζονται για να παράγουν συνολικές βαθμολογίες για κάθε διάσταση της τελειομανίας. Οι συνολικές βαθμολογίες μπορούν να συγκριθούν με πληθυσμιακές νόρμες για να καθοριστεί το επίπεδο τελειομανίας του ατόμου σε κάθε διάσταση.
Η διαδικασία βαθμολόγησης μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών τεχνικών για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης ή ανάπτυξης.

 

Βιβλιογραφία

 

Flett, G. L., & Hewitt, P. L. (2002). Perfectionism: Theory, Research, and Treatment. American Psychological Association.
Hewitt, P. L., & Flett, G. L. (1991). Perfectionism in the self and social contexts: Conceptualization, assessment, and association with psychopathology. Journal of Personality and Social Psychology, 60(3), 456-470.
Frost, R. O., Marten, P. A., Lahart, C. M., & Rosenblate, R. (1990). The dimensions of perfectionism. Cognitive Therapy and Research, 14(5), 449-468.
Enns, M. W., & Cox, B. J. (2002). The nature and assessment of perfectionism: A critical analysis. In G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, Research, and Treatment (pp. 33-62). American Psychological Association.