The Category List of Good Moments Scale  [CLGMS-12]

Κλίμακα Σημαντικών Ενδοσυνεδριακών Στιγμών

 

Ανάλυση Κλίμακας

κλίμακα σημαντικών ενδοσυνεδριακών στιγμών κατασκευάστηκε από τους Mahrer και Nadler το 1986 με σκοπό να εντοπίσει και να κατηγοριοποιήσει σημαντικά ενδοσυνεδριακά φαινόμενα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόοδο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στόχος Κλίμακας

H δημιουργία της κλίμακας σημαντικών ενδοσυνεδριακών στιγμών έγινε με σκοπό τον εντοπισμό και την κατηγοριοποίηση  σημαντικών ενδοσυνεδριακών φαινομένων, που συμβάλλουν στην πρόοδο της θεραπευτικής διαδικασίας. Η κλίμακα αποτελείται από δώδεκα κατηγορίες ενδοσυνεδριακών φαινομένων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικές ενδοσυνεδριακές στιγμές θεωρητικούς, κλινικούς και ερευνητές. Μερικές από τις ενδοσυνεδριακές στιγμές που εντοπίζονται με την χρήση της συγκεκριμένης κλίμακας είναι η έκφραση συναισθήματος, η αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς, η ύπαρξη καλής θεραπευτικής σχέσης και η ενόραση.

Βαθμονόμηση ερωτήσεων

Η κλίμακα είναι σχεδιασμένη για να χρησιμοποιείται ειδικά από εκπαιδευμένους κριτές οι οποίοι ακούν βιντεοσκοπημένες ή μαγνητοφωνημένες συνεδρίες και ταυτόχρονα διαβάζουν το απομαγνητοφωνημένο  κείμενο έχοντας στην διάθεση τους ένα ειδικό εγχειρίδιο στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες τις κλίμακας και παρέχονται οδηγίες για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση τους. Για να ελεγχθεί η αξιοπιστία της μέτρησης, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ομάδας βαθμολογητών (τουλάχιστον τρείς βαθμολογητές) ώστε να μετρηθεί ο βαθμός συμφωνίας τους.

Στατιστική ανάλυση

Εργαλείο έρευνας αποτελεί η εν λόγω κλίμακα στον χώρο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας σε ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων. Οι κριτές καλούνται να αξιολογήσουν εάν η δήλωση του πελάτη, δηλαδή η ρήση του πελάτη που μεσολαβεί μεταξύ δυο θεραπευτικών παρεμβάσεων , περιέχει κάποια σημαντική ενδοσυνεδριακή στιγμή και να την εντάξουν  σε μια από ή και περισσότερες από τις κατηγορίες τις κλίμακας.

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία

Η κλίμακα έχει προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα και έχει μεταφραστεί σε αυτή βασισμένη στη διαδικασία της αντίστροφης ανεξάρτητης μετάφρασης. Τα ψυχομετρικά χαρακτηριστικά της κλίμακας στην αρχική της μορφή είναι ικανοποιητικά. Ο δείκτης Kappa της κλίμακας μεταξύ των βαθμολογητών αξιοπιστίας κυμαίνεται από 0,72 έως 0,77. Οι αντίστοιχες ελληνικές τιμές σε μια προκαταρκτική έρευνα κυμάνθηκαν από 0,69 έως 0,79. 

Βιβλιογραφία

*Συγγραφείς: A. R. Mahrer και W. P. Nadler

Προσαρμογή στα Ελληνικά: Ανδρεάδη Γ., Δήμας Χ., Μαραγκού Α., Μερτίκα Α., Μπούτρη Α.  και Σταλίκας Α.


Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!

Tags: Συμβουλευτική ψυχολογία