The Child Abuse & Trauma Scale [CATS-38]

Κλίμακα Μέτρησης του Τραύματος και της Κακοποίησης στην Παιδική Ηλικία [ΚΜΤΚΠΗ-38]

Σκοπός

Το ερωτηματολόγιο CATS-38 έχει ως στόχο, χρησιμοποιώντας την αυτοναφορά να μετρήσει τη συχνότητα και την έκταση των καταστάσεων του άγχους, της κακοποίησης και της παραμέλησης στο οικογενειακό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, ελέγχει και αξιολογεί την αντίληψη του ατόμου για το κατά πόσο τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται και τις σοβαρές επιρροές που ασκούν τέτοιες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ανάλυση ερωτηματολογίου

Το ερωτηματολόγιο CATS αποτελείται από 38 ερωτήσεις και κατασκευάστηκε από τους Sanders και Becker-Lausen το 1995. Οι ερωτήσεις σχετίζονται με εμπειρίες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που έχουν να κάνουν με φαινόμενα όπως η σεξουαλική και η σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική βία, η φυσική και η συναισθηματική αδιαφορία και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις όπως η χρήση ουσιών και οι καυγάδες των γονέων. Με άλλα λόγια, οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου αφορούν ένα κακό οικογενειακό κλίμα.

 

Βαθμονόμηση και Στατιστική Ανάλυση του ερωτηματολογίου

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων βαθμολογούνται με τη χρήση μίας κλίμακας τύπου Likert πέντε διαβαθμίσεων (1 = ποτέ, 5 = πάντα). Οι τέσσερις διαστάσεις αθροίζονται έπειτα από αντιστροφή ερωτημάτων. Η υψηλή βαθμολογία ενός συμμετέχοντα σημαίνει ότι ο ίδιος είναι θύμα οικογενειακής βίας και παραμέλησης.

Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Η κλίμακα μεταφράστηκε και στα ελληνικά από τους Μακά και Μητσοπούλου το 2006. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ερωτηματολόγιο CATS-38 έχει καλή εγκυρότητα. Επίσης η αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας είναι αρκετά ικανοποιητική, με το δείκτη Cronabach’s α να κυμαίνεται από 0,69 έως 0,87. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης Cronbach’s α για την υποκλίμακα παραμέλησης/αρνητικής ατμόσφαιρας είναι 0,87, ενώ για τις υποκλίμακες της σεξουαλικής κακοποίησης και της τιμωρίας είναι 0,83 και 0,68 αντίστοιχα.

Βιβλιογραφία

Saito, T., Toda, H., Inoue, T., Koga, M., Tanichi, M., Takeshita, S., … & Yoshino, A. (2019). Relationship between the subtypes of child abuse and affective temperaments: Comparison of depression and bipolar disorder patients and healthy controls using the reclassified Child Abuse and Trauma Scale. Journal of affective disorders, 257, 396-403.

Sanders, B., & Becker-Lausen, E. (1995). The measurement of psychological maltreatment: Early data on the child abuse and trauma scale. Child abuse & neglect, 19(3), 315-323.


Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση το παραπάνω ερωτηματολόγιο, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!