ΚΛΙΜΑΚΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Περιγραφή
Η Death Transcendence Scale περιλαμβάνει:
Ερωτήσεις για Αντιλήψεις και Πιστεύω: Ερωτήσεις που αναφέρονται στην αντίληψη του ατόμου για τη ζωή μετά τον θάνατο, την αθανασία, και την ιδέα της συνέχισης της ύπαρξης πέρα από τον θάνατο.
Δηλώσεις Σχετικές με την Υπέρβαση του Θανάτου: Δηλώσεις που οι συμμετέχοντες αξιολογούν για να εκφράσουν την πίστη τους ή την έλλειψη πίστης στην υπέρβαση του θανάτου.
Στάσεις απέναντι στη Θνητότητα: Ερωτήσεις που διερευνούν τη στάση του ατόμου απέναντι στην ιδέα του θανάτου και τη δυνατότητα υπέρβασης αυτού.
Οι συμμετέχοντες συνήθως απαντούν σε μια κλίμακα συμφωνίας (π.χ., απόλυτη συμφωνία έως απόλυτη διαφωνία) για να αξιολογήσουν τις απόψεις τους σχετικά με αυτές τις δηλώσεις.
Στόχος
Ο στόχος της Death Transcendence Scale είναι:
Αξιολόγηση Πεποιθήσεων για την Υπέρβαση του Θανάτου: Να εξετάσει την αίσθηση του ατόμου για συνέχιση ή υπέρβαση της ύπαρξης πέρα από τον θάνατο.
Κατανόηση Συναισθηματικών Αντιδράσεων: Να κατανοήσει πώς οι πεποιθήσεις για τον θάνατο επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία του ατόμου.
Εξέταση Σχέσεων με Θρησκευτικά και Πνευματικά Συστήματα: Να αναλύσει πώς οι θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις σχετίζονται με την αίσθηση της υπέρβασης του θανάτου.
Ανάλυση
Η ανάλυση της Death Transcendence Scale περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για την αναγνώριση των προτύπων και των τάσεων στις πεποιθήσεις για την υπέρβαση του θανάτου.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας. Αυτό περιλαμβάνει αναλύσεις παραγόντων και συσχετίσεων.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των απαντήσεων για να κατανοηθούν οι υποκείμενες πεποιθήσεις και στάσεις.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω συντελεστή Cronbach’s α και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Death Transcendence Scale περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις στάσεις απέναντι στον θάνατο.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.
Βιβλιογραφία
Tomer, A., & Eliason, G. (2000). “The role of religion in the search for meaning and the fear of death.” In L. C. G. D. D. L. W. T. (Eds.), Meaning in Life and the Crisis of Meaning: Perspectives from the Social Sciences. Routledge.
Pargament, K. I. (1997). “The Psychology of Religion and Coping: Theory, Research, Practice.” Guilford Press.
Hood, R. W., Hill, P. C., & Spilka, B. (2009). “The Psychology of Religion: An Empirical Approach.” Guilford Press.
George, L. K., & Rutter, M. (1996). “The role of religious beliefs in coping with death.” Journal of Clinical Psychology, 52(3), 321-337.
Cohen, J. (1988). “Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences.” Lawrence Erlbaum Associates.
Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). “Using Multivariate Statistics.” Pearson.